het uitzendbureau

Welk kabinet de heren onderhandelaars ook in elkaar zetten, er staan genoeg vrouwen klaar om te voorkomen dat een volgend kabinet opnieuw slechts één vrouw telt.

VVD-scouter Frank de Grave onthulde vorige week dat de VVD acht vrouwen paraat heeft voor een nieuw kabinet.

Gisteren kwam de Vrouwenalliantie met een kabinet -van CDA en PvdA- dat bijna geheel uit vrouwen bestaat.

De liberale De Grave weigerde de dames die hij op het oog heeft ook met naam te noemen. De Vrouwenalliantie -een overkoepelende organisatie van 46 vrouwenclubs, waaronder vrouwenafdelingen van politieke partijen- doet dat echter wel.

Haar vrouwenkabinet ziet er als volgt uit: premier wordt de christen-democrate Tineke Lodders, tot mei Eerste-Kamerlid. Oud-kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) krijgt binnenlandse zaken. De voorzitter van de Algemene Rekenkamer, Saskia Stuiveling (PvdA), komt op financiën (en wordt vice-premier). Annemarie Stordiau, directeur voorlichting bij justitie en CDA-lid, kan op haar departement doorschuiven naar de functie van minister. Maria van der Hoeven, de hoogste vrouw bij het CDA en in het huidige kabinet van CDA, VVD en LPF de enige vrouwelijke minister, houdt onderwijs. Zij krijgt hoogleraar gender en etniciteit Gloria Wekker (PvdA) naast zich voor integratie. Op ontwikkelingssamenwerking komt PvdA'ster Eveline Herfkens terug, en de huidige staatssecretaris daar, Agnes van Ardenne (CDA), schuift door naar defensie. Oud-kamerlid voor het CDA Marry Visser en de PvdA-burgemeester van Utrecht Annie Brouwer gaan volkshuisvesting, ruimtelijke ordeningen milieu leiden. Ada Wildekamp, PvdA-gedeputeerde te Noord-Holland, krijgt verkeer en waterstaat. Universiteitsbestuurder Yvonne van Rooy (CDA) en kamerlid Jet Bussemaker (PvdA) komen samen op economische zaken en emancipatie. Landbouw gaat naar Yvonne Timmerman, thans leider van de senaatsfractie van het CDA. De staatssecretaris van volksgezondheid en welzijn, Clemence Ross (CDA), wordt op haar departement gepromoveerd tot minister. De directeur van de belastingdienst, José Thunissen (PvdA), krijgt sociale zaken.

CDA-leider Jan Peter Balkenende mag ook aanschuiven. Op buitenlandse zaken, als excuus-Truus voor de mannen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden