het uitzendbureau

Het kan een machtig clubje worden binnen de VVD. De permanente scoutingscommissie gaat voortaan talenten zoeken, werven en testen.

Wie een politieke loopbaan wil in Den Haag of bij het Europees Parlement kan niet heen om het groepje partijgenoten, onder voorzitterschap van de Arnhemse burgemeester Pauline Krikke. De leden van haar commissie zullen bijzonder populair worden.

Zoals bij de meeste andere partijen liet de VVD tot nu toe de eerste werving van kandidaat-parlementariërs over aan een tijdelijke werkgroep. De selectiecommissie-Kamminga leverde in 2001 een kandidatenlijst in waarover -achteraf- in de partij wrevel ontstond. Aanvoerder Hans Dijkstal stond toen aan kop van een nogal grijze massa: voornamelijk ex-ministers, oud-staatssecretarissen en zittende kamerleden. De eerste nieuweling, Dijkstals rechterhand Arno Visser, stond dat jaar pas op 36.

Zo bezien was het niet alleen aan de LPF te wijten dat de VVD kelderde.

Bij de laatste verkiezingen in januari dit jaar was de VVD-kandidatenlijst dan ook ijlings opgefrist: meer jongeren en vrouwen bovenin. Dat moet beter, vindt het partijbestuur en stelt de ledenvergadering van komende weekeinde een nieuw systeem voor. Acht nieuwe scouts die voor vier jaar worden aangewezen moeten voor continuïteit zorgen bij de talentenjacht.

Naast Krikke stelt het VVD-bestuur enkele partijgenoten voor die ervaring hebben in personeelsbeleid. Ook oud-commissaris van de koningin in Zuid-Holland Joan Leemhuis-Stout gaat vissen in haar netwerk om nieuwe volksvertegenwoordigers te vinden.

Een ander voorstel aan de leden is strengere regels te stellen aan partijgenoten die via een eigen campagne en voorkeurstemmen het parlement proberen in te komen. Niet alles mag meer in de strijd tegen concurrenten hoger op de lijst. Er moet 'respect' zijn voor de kandidaten die het partijbestuur voordraagt. Zo'n ontmoedigingsbeleid ligt een beetje gevoelig in de liberale partij, waar ooit de schilderachtige Theo Joekes met een eigen campagne in de Tweede Kamer wist te komen nadat de partijtop hem probeerde te dumpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden