Het tussendoortje van je man

Anne Vegter verzamelde gedichten voor bijzondere gebeurtenissen

Een gedicht bij een doosje bonbons. En of dat een beetje snel geleverd kon worden, dat gedicht. Verzoeken als deze kwamen vaker binnen bij de stichting waar ik een jaar of wat geleden werkte, Poetry International. Ongetwijfeld geven ze daar nog vaak advies aan mensen die op zoek zijn naar een gedicht voor een speciale gelegenheid.

Belangrijke momenten in het leven vragen nu eenmaal om passende woorden. Geboorte, verliefdheid, dood - er zijn ontelbare gedichten over geschreven. Maar niet iedereen heeft thuis een ruime poëziebibliotheek. Daarom is de bloemlezing 'Je bent mijn liefste woord' een gat in de markt. Anne Vegter verzamelde gedichten voor bijzondere gebeurtenissen. Nuttige gedichten, die, aldus de Dichter des Vaderlands, bij geluk of drama 'hardop gelezen, zachtjes gefluisterd, fijnzinnig in citaten op een annonce gedrukt of triomfantelijk uitgeroepen' kunnen worden.

Ze deelde haar verzameling van merendeels moderne poëzie helder en overzichtelijk in naar thema. Vanzelfsprekend komen geboorte, liefde en dood aan bod, maar ook bijvoorbeeld opgroeien, identiteit, seks, overspel en ongeluk.

Die onderwerpkeuze maakt de bloemlezing prettig onvoorspelbaar. Waarom inderdaad niet een serie gedichten rond het thema vreemdgaan opnemen? Heeft wie zich verraden of in de steek gelaten voelt door zijn geliefde, niet juist behoefte aan troostende woorden? Of anders aan iets als herkenning in woorden als die van Francie van den Hurk: 'Ze stelt zich voor / aangenaam ik ben / het tussendoortje van je man'. Gedeelde smart is nog altijd halve smart.

Zo zijn ook de 'ongeluks-gedichten' soms onverwacht opbeurend. Wie op een sombere, grijze dag deze regels van Tonnus Oosterhoff leest, moet die niet stiekem toch een beetje lachen? 'Je wordt door iedereen verlaten, ja, door jezelf. /Wees niet bang, het is snel voorbij met het gekloot / Want gekloot is het en het wordt niet beter.'

Vegters bloemlezing telt klassiekers ('Wat is geluk' van Rutger Kopland, Vasalis' 'Sotto Voce'), maar het aardige is dat je ook een beetje om die bekendere gedichten heen graast. En dan tref je bij 'Geluk' ook een vrolijk vers over het gaan zitten op een Rietveldstoel van Ingmar Heytze. Zoals er in de afdeling 'Seks' -'omdat jij brandmerk je vastzet in mijn huid / mij kruisigt met liefde' (Jacques Hamelink) - ook gedichten staan over het uitblijven daarvan, zie Menno Wigmans inmiddels tamelijk beroemde vers 'Tot mijn pik'.

Het kan bijna niet anders of de keuze van de Dichter des Vaderlands, die reikt van Lucebert tot Bernard Wesseling, van Arjen Duinker tot Vrouwkje Tuinman, spreekt jong en oud aan. 'Je bent mijn liefste woord' is een must voor de wachtkamer van de verloskundige of de (relatie)therapeut, misstaat niet in het kantoor van de begrafenisondernemer, maar is vooral handig om gewoon in huis te hebben.

Anne Vegter (samenstelling): Je bent mijn liefste woord. Gedichten voor bijzondere momenten. Querido; 496 blz. euro22,50

TEKst: Janita Monna Beeld: colourbox

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden