Déjà Vu

Het Trevifontein-geluksritueel kreeg vorm na een romcom

De Trevifontein. Beeld getty
De Trevifontein.Beeld getty

Bij denken aan de Trevifontein is het beroemde fragment uit Federico Fellini’s ‘La dolce vita’ (1960) nooit ver weg. Anita Ekberg die verleidelijk door het water waadt en die Marcello Mastroianni uitnodigt om er ook bij te komen.

Paul van der Steen

Maar zes jaar daarvoor bezorgde ‘Three coins in the fountain’, een Amerikaanse romantische komedie al wereldfaam aan de Romeinse bezienswaardigheid én het ritueel van muntjes werpen om geluk en een nieuw bezoek aan de Italiaanse hoofdstad af te dwingen.

De opbrengst van dit bijgeloof is nu inzet van een conflict tussen de katholieke kerk en de gemeente Rome. De laatste wil de een tot anderhalf miljoen euro die jaarlijks in het water belandt besteden aan infrastructuur. De kerk wenst dat zij het geld mag blijven besteden aan armenzorg.

Tot in de jaren vijftig visten straatjongens in het diepst van de nacht de lires van de bodem. Wie gepakt werd, riskeerde hooguit een bekeuring voor illegaal zwemmen. Maar in 1956 bepaalde de rechter dat het geld toebehoorde aan de ­gemeente Rome. Voortaan gold het lires naar boven halen als diefstal.

Wereldwijd succes

De opbrengst was in de periode daarvoor ook flink gestegen door Three coins in the fountain. De film van regisseur Jean Negulesco, die het romantische zoeken van drie Amerikaanse jonge vrouwen in Rome volgde, was een wereldwijd succes.

Niet alleen deze romcom verschafte de Trevifontein en het muntjesritueel extra bekendheid in de wereld, de titelsong droeg daar ook in hoge mate aan bij. Voor het maken werden Jule Styne ­(muziek) en Sammy Cahn (tekst) aangezocht. Het duo had al tal van successen op zijn naam, zoals ‘Let it snow’ en ‘I fall in love too easily’. De twee schreven het nummer in een uur, zonder de film gezien te hebben. Frank Sinatra nam het al een dag later op. Hij zong: ‘Three coins in the fountain / Each one ­seeking happiness / Thrown by three hopefull lovers / Which one will the fountain bless’. Sinatra’s versie stond een paar weken op nummer één in de Britse hitlijsten. Een ­cover van The Four Aces bereikte dezelfde positie in de Verenigde Staten.

Oscar

Het lied won een Oscar, als ook het camerawerk, het licht en het geluid. In de categorie beste film bleef het bij een nominatie en won ‘On the waterfront’ (met een hoofdrol voor Marlon Brando).

Voor de Nederlandse première van de film in het Haagse Astatheater kwamen de acteurs Rosanno Brazzi en Milly Vitale over. En filmmaatschappij Twentieth ­Century Fox had nog een andere stunt in petto. Het bedrijf had een kopie van de Trevifontein laten maken. Die kreeg eerst een plekje op het Haagse Buitenhof en ­maakte daarna een rondgang langs andere Nederlandse steden. De kleinere versie van het Romeinse origineel kon 2000 liter water herbergen. 25 liter daarvan was echt afkomstig uit de Italiaanse fontein en voor de gelegenheid overgevlogen. Op die manier moest ook het werpen van een muntje in de ­­nep-Trevifontein geluk kunnen ­brengen. De opbrengst ging naar het goede doel: het Prins Bernhard Fonds.

Celstraf

En het geld in de echte Trevifontein? Een agent betrapte in 1957 in alle vroegte twee jongens op heterdaad. De rechter herhaalde nog eens dat de lires de gemeente ­toekwamen en veroordeelde de verdachten tot vier maanden jeugdgevangenis. De Romeinen vonden dat al te gek. Er werd een hulpcomité opgericht om spullen in te zamelen om de jongens ­tijdens hun hechtenis zoveel ­mogelijk te kunnen verwennen.

En op de vroege uren dat er naar geld werd gevist werd in de Trevifontein stonden voortaan stevige kerels op wacht om de politie op ­afstand te houden.

Déjà Vu

Paul van der Steen bekijkt wekelijks het nieuws door een historische bril.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden