Het toppunt van geduld

Vieze woorden zijn leuk om te weten. Ook erg handig om vanaf je zevende ongeveer te weten wat de woorden die volwassenen 'vies' noemen precies betekenen.

BIJDRAGE: ARLETTE DWARKASING

“Want stel je voor dat een keer iemand op straat tegen je roept: 'Hé schatje, zullen we een potje neuken?' Dan weet je tenminste dat je niet meteen: 'Ja leuk', moet antwoorden, want het gaat niet over een potje knikkeren”, schrijft ontwikkelingspsychologe Sanderijn van der Doef in het boek 'Ben jij ook op mij?' (uitgeverij Ploegsma in samenwerking met de Rutgersstichting).

Het is een boek over seks, speciaal geschreven voor de leeftijdsgroep van zeven tot twaalf jaar en bekroond met de Kinderboekwinkelprijs 1996 die vandaag in Arnhem aan de schrijfster en de illustratrice, Marian Latour, wordt uitgereikt.

De jury van de Kinderboekwinkelprijs bestaat uit alle medewerkers van de twaalf kinderboekwinkels in Nederland.

“En die lezen altijd álle boeken die er in hun winkel te koop zijn”, zegt Carole de Mooij van de Arnhemse kinderboekwinkel. “Als je hier komt werken en je komt niet van een bibliotheek, dan duurt het wel een jaar voor je bent ingewerkt. Mensen komen toch naar een kinderboekwinkel met speciale wensen. Ze zoeken bijvoorbeeld een boek voor een meisje over voetballen, of als de hond van de buren is dood gegaan willen ze íets over de dood, maar liever niet te nadrukkelijk. Je moet de inhoud wel kennen, wil je goede adviezen kunnen geven.”

De verkoopcijfers speelden geen rol bij de toekenning van de Kinderboekwinkelprijs. De medewerkers noemden hun favoriete titels. Het bekroonde 'Ben jij ook op mij?' blijkt ín de winkels het meest gelezen boek. Het wordt geprezen vanwegen de openheid en de 'prettige, zakelijke toon': “Het is heel normaal om jezelf op lekkere plekjes te kriebelen of te strelen”, schrijft Van der Doef.

“Het is niet vies of raar om aan je eigen lichaam te voelen. Omdat er mensen zijn die zich eraan storen, kun je het beter laten als er anderen bij zijn. Tenslotte hoort het ook niet dat je in gezelschap in je neus zit te peuteren.”

Het boek, aldus de jury bevat meer dan alleen seksuele voorlichting. Het geeft ook ruimte aan verschillende leefstijlen, maar blijft heel dicht bij de belevingswereld van kinderen. Daarin komen veel schuine moppen voor. Van der Doef wijdt er een hoofdstukje aan.

“Om schuine moppen te snappen moet je wel wat van seks af weten. Maar als je dit boek helemaal hebt gelezen, zul je de meeste schuine moppen wel begrijpen.”

Haar toegift: “Weet je trouwens wat het toppunt van geduld is? Dat is 'kut' en 'lul' op een schutting schrijven en wachten tot ze in elkaar gaan.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden