NieuwsHuursector

Het tekort aan sociale huurwoningen groeit overal

Een huurwoning in Barendrecht. Beeld Jeanette Vos
Een huurwoning in Barendrecht.Beeld Jeanette Vos

Een tekort aan sociale huurwoningen is al lang geen stedelijk probleem meer. Door het hele land neemt de gemiddelde wachttijd toe.

Op zoek naar een sociale huurwoning in de gemeente Putten? ‘Houd er rekening mee dat u de komende jaren geen kans maakt’, zegt Jan van der Meulen, manager bij Woningstichting Putten, de woningcorporatie in het dorp. De gemiddelde wachttijd in de ­Veluwse gemeente is met ruim tien jaar opvallend lang. En dat is een probleem, zegt Van der Meulen. “In een gezonde situatie krijgen we op een beschikbare ­woning tussen de twintig en veertig reacties van woningzoekenden. Dat is nu dik boven de honderd.”

Putten, met zo’n 24.000 inwoners, is geen uitzondering. Ellenlang wachten op een sociale huurwoning is geen specifiek stedelijk probleem. Zo is het in Westervoort, nabij Arnhem, dringen ­geblazen en is de gemiddelde wachttijd in Woerden in het westen van de provincie Utrecht ­vorig jaar naar een record gestegen, van zes naar negen jaar.

In het nabijgelegen Montfoort van zes naar acht jaar. Ook het Brabantse Etten-Leur heeft een nieuw record: een kleine zes jaar, ziet Tonny van de Ven, bestuurder bij woningcorporatie Alwel in ­Etten-Leur. “Dit heb ik in de ­afgelopen twintig niet zo meegemaakt. Deze wachttijden haalt zelfs een stad als Breda zelden.”

Overal eenzelfde stijging

Een rapport in april dit jaar van onderzoeksbureau Rigo bevestigt dit beeld. De gemiddelde wachttijden zijn door het hele land ­gestegen, blijkt uit het onderzoek. “In de Randstad in sommige gemeenten naar meer dan tien jaar, terwijl dat in Overijssel vijf jaar is”, zegt Steven Kromhout, medeverantwoordelijk voor het onderzoek. “Maar nieuw is dat de wachttijden overal in vrijwel hetzelfde tempo zijn gestegen.”

Dat vindt Kromhout eenvoudig te verklaren. In de steden is al langer sprake van lange gemiddelde wachttijden. Woningzoekers verleggen hun blik daardoor naar kleinere gemeenten, zoals Woerden, Purmerend en Putten, stelt hij. Een andere reden is de economische vooruitgang, waardoor meer mensen willen verhuizen, zegt Kromhout. “Of vanwege een nieuwe baan moeten verhuizen.” 

De vraag neemt niet alleen toe, het aanbod wordt ook ­beperkter, ziet Marcel Trip, woordvoerder van De Woonbond. “Mensen wonen langer thuis door bezuinigingen in de ouderenzorg en de ggz. Tegelijkertijd komen er geen woningen bij, maar neemt het aantal woningen zelfs af”, zegt Trip. Uit een rapport van het ministerie van binnenlandse ­zaken van mei dit jaar blijkt dat het aantal woningen van corporaties tussen 2015 en 2017 met zo’n tienduizend is gedaald. Die woningen zijn onder meer ­gesloopt of verkocht aan beleggers.

Bouwen, bouwen, bouwen

Daarentegen zijn er wel meer betaalbare woningen bijgekomen, blijkt uit het rapport. Het tekort aan sociale huurwoningen is opgelopen tot zo’n 80.000, meldde Federatie ­Opvang, de branchevereniging voor instellingen in de maatschappelijke ­opvang, afgelopen maart.

De oplossing? Bouwen, bouwen en bouwen, zeggen zowel Rigo als De Woonbond. Maar dat gaat niet zo eenvoudig, ziet Trip. Hij noemt de verhuurderheffing daar de oorzaak van. Die is in 2013 ingevoerd en houdt in dat corporaties belasting moeten afdragen over de waarde van de sociale huurwoningen die zij bezitten. “Meer bouwen gaat gewoon niet samen met de heffing. Corporaties hebben simpelweg de financiën niet”, zegt Trip.

Voor woningzoekers met ­urgentie blijft voldoende plaats, ziet Van de Ven van Alwel in ­Etten-Leur. Maar dan moet er wel echt iets gebeuren, zoals een branduitbraak in je woning. “Maar dan heb je nog heel veel woningzoekenden die niet ­terechtkunnen, zoals mensen die scheiden. Dat vind ik heel ernstig.” Van de Ven zegt dat er wel gebouwd wordt, maar lang niet voldoende. “Ik zie voorlopig geen licht aan het einde van de tunnel.” Dat kan Trip van De Woonbond beamen. “Zonder nieuwe huizen lost het probleem zich niet op.”

Lees ook: 

Amsterdamse spekkopers drijven elders de huizenprijs op.

Een blijvend tekort aan woningen in Amsterdam drijft niet alleen de huizenprijs op in de hoofdstad. Amsterdammers die elders een huis zoeken, maken ook daar de huizen duurder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden