Column

Het taboe op Jodenhaat is verdwenen

Archieffoto. Een rabijn steekt de rest van de kaarsen aan, nadat burgermeester Van der Laan de eerste kaars van een zevenarmige kandelaar (menora) heeft aangestoken op de Dam in Amsterdam. Beeld ANP
Archieffoto. Een rabijn steekt de rest van de kaarsen aan, nadat burgermeester Van der Laan de eerste kaars van een zevenarmige kandelaar (menora) heeft aangestoken op de Dam in Amsterdam.Beeld ANP

Stel, je ziet op televisie een clubje autochtone pubers, knus naast elkaar op de bank in een huiskamerachtige ruimte. Tegenover hen zit een sympathieke, goedbedoelende vrijwilliger. Hij wil ze bijbrengen dat ze niet zo lelijk moeten doen over moslims. Dat zijn per slot van rekening óók wezens van vlees en bloed.

De autochtone pubers halen de schouders op. "Ik haat alle moslims", zeggen ze. "Klaar. Die gedachte kun je niet bij me wegnemen."

Ontdaan wijst de sympathieke vrijwilliger erop dat die gedachte in het verleden behoorlijk akelig heeft uitgepakt. Wederom halen de autochtone pubers de schouders op. Nog beter, zeggen ze, was geweest als destijds álle moslims waren afgeslacht. Maar weten jullie wel, zegt de vrijwilliger, dat toen ook baby'tjes van zes maanden werden doodgemaakt? "Als het moslims waren, vind ik het goed."

Stel, deze dialogen waren uitgezonden op een van onze nationale zenders. Zou het land dan geschokt zijn geweest? Ik denk zomaar van wel. Ik denk zomaar dat bloggers hun vingers blauw zouden tikken, vol verontwaardiging over de 'islamofobie' die de autochtone jeugd heeft bevangen. Ik denk dat het Meldpunt Discriminatie overuren had moeten maken. Dat het altijd alerte comité Nederland Bekent Kleur meteen een demonstratie had uitgeschreven - met medewerking van menig links prominent.

U begrijpt, ik fantaseer. In werkelijkheid waren het moslimpubers die precies deze uitspraken deden, maar dan over Joden. De reportage waarin ze figureerden werd zondagmiddag uitgezonden op Nederland 2.

Open brief
Treurig genoeg bleef het daags erna oorverdovend stil - ook nadat GeenStijl de betreffende scènes krachtig onder de aandacht had gebracht. Substantiële reactie kwam er alleen van het Cidi, het Centrum Documentatie en Informatie Israël. In een 'open brief' aan de minister van onderwijs riep het op tot een "landelijk onderzoek naar antisemitische vooroordelen onder middelbare scholieren". Als uit die feiten en cijfers duidelijk wordt hoe wijdverbreid die zijn, aldus het Cidi, dan kan het onderwijs 'adequate maatregelen' nemen.

Dus méér aandacht op middelbare scholen is de oplossing, omdat gebrek aan kennis het probleem zou zijn? Ik help het graag hopen.

Toevallig was ik de dag ervoor gestuit op de blog Krapuul.nl (motto: 'Wij zijn zo politiek correct dat het pijn doet'). Daar vond een dappere anonymus het hoog tijd om vicepremier Lodewijk Asscher de oren te wassen, vanwege diens recente integratiebrief. Dat deed de scribent niet met argumenten, maar door de parallel te trekken met de Neurenberger Rassenwetten - u weet wel, die opmaat tot de industriële vernietiging aller Joden.

"Vast kleinzielig", twitterde de vicepremier enkele uren later, "maar ik neem hier aanstoot aan."

Kleinzielig? Als dat kleinzielig is, dan wens ik ons allen heel veel kleinzieligheid toe.

Intussen weet ik niet wat ik verontrustender vind: het openlijke antisemitisme van die moslimpubers, of het geniepige antisemitisme van zo'n mal blog als Krapuul.

Eén ding weet ik wel. Op de kop af tachtig jaar nadat de grootste Jodenhater aller tijden aan zijn klus begon, is het taboe verdwenen.
Jodenhaat is weer helemaal terug van nooit weggeweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden