'Het systeem' schuldig aan moord op meisjes

van onze correspondent BRUSSEL - Met tranen in de ogen besloot Paul Marchal, vader van het ontvoerde en vermoorde meisje An, gisteren zijn aanklacht voor de parlementaire onderzoekscommissie-Dutroux.

Een felle aanklacht, waarin hij politiemensen en magistraten verweet 'niet snel genoeg gereageerd' te hebben op de verdwijning van zijn dochter, en 'niet echt gezocht te hebben' naar An en haar vriendin Eefje.

De doorgaans welbespraakte Marchal kreeg vaak een brok in de keel, toen hij de parlementariërs toesprak. die nagaan welke fouten justitie en politie maakten bij de zoektocht naar vermiste minderjarigen.

Als enige van de betrokken ouders voerde Marchal zelf het woord. De ouders van de vermoorde Eefje Lambrecks waren wel aanwezig in het Belgische parlement, maar hun stem werd vertolkt door advocaten.

Bitterheid overheerste. “De puzzel had tijdig opgelost konden worden”, zei een van de raadslieden. Ofwel: An en Eefje hadden nog kunnen leven, als politie en justitie adequaat hadden gereageerd op de verdwijning van de beide meisjes, tijdens een strandvakantie in 1995. De advocaten wilden geen 'individuen' (politiemensen, magistraten) als schuldigen aanwijzen, maar spraken over 'het systeem dat heeft gefaald'. En tegen de zwijgende parlementariërs zei een der raadslieden, dat ook 'diegenen die wetten maken' blaam treft.

Elkaar dwarszittende politiediensten, achtergehouden informatie, onachtzaamheid bij de speurders: dat beeld rees de afgelopen twee weken op, tijdens de zittingen die de parlementaire commissie wijdde aan de zaak van An en Eefje. Politiediensten 'spelen elkaar de joker toe', concludeerde een der advocaten van Eefje's ouders.

Schrijnend noemde hij het, dat de ouders nog altijd niet weten 'hoe hun dochter gestorven is, en hoelang ze nog geleefd heeft na de ontvoering' door Dutroux en trawanten. Een verzoek om het autopsierapport in te zien, werd niet gehonoreerd. An en Eefje werden eind vorig jaar dood aangetroffen in het Waalse Jumet, bij een huis dat bewoond was door een voormalige kompaan van Marc Dutroux.

Vader Marchal richtte zijn gram wel op één persoon in het byzonder, de Brugse politiecommissaris Luc Van Tieghem. Deze had Marchal verweten de speurders voor de voeten te lopen, en zélf informatie achtergehouden te hebben. Schandelijk vond Marchal die aantijgingen, en hij kondigde juridische stappen tegen de politieman aan.

Marchal greep zijn optreden aan om nog eens te wijzen op de gevaren van hypnose. An en Eefje verdwenen nadat ze een voorstelling van een Nederlandse hypnotiseur hadden bijgewoond. Volgens Marchal waren ze erg in de war geraakt, en een gemakkelijke prooi voor hun ontvoerders.

De ouders van de vermoorde meisjes hebben nog wel vertrouwen in de speurders van Neufchateau onder leiding van procureur Bourlet. Ook prezen ze de parlementaire commissie. Maar voorzitter Marc Verwilghen waarschuwde na afloop van de aangrijpende getuigenissen dat 'veel vragen onbeantwoord zullen blijven'. De commissie kan bovendien geen sancties opleggen aan falende speurders. Wel zal zij aanbevelingen doen om, zoals een van de advocaten zei, 'miskleunen' in de toekomst te vermijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden