Column

Het Suikerfeest is ingeburgerd in Nederland, maar waarom dan geen vrije dag?

Naema Tahir. Beeld Maartje Geels
Naema Tahir.Beeld Maartje Geels

Suikerfeest is intussen een ingeburgerde term in Nederland. Sla je agenda open, en het staat er vast in vermeld.

Het Suikerfeest was afgelopen dinsdag. Het is een van de belangrijkste islamitische feestdagen. Het luidt het einde in van de vastenmaand ramadan, een maand waarin moslims van zonsopgang tot -ondergang behoren te vasten met als doel godsaanbidding en het betonen van solidariteit met de armen die niet altijd te eten en te drinken hebben.

In mijn familie, zoals in vele moslimfamilies die ik ken, gold en geldt een spannende traditie tegen het einde van de ramadan: na 28 dagen vasten, speur je de hemel af op zoek naar de sikkel van de nieuwe maan. Deze nieuwe maan kondigt het einde van de ramadan aan en luidt het Suikerfeest in.

Als je de maansikkel niet ziet en niemand uit je gemeenschap die nieuwe maan heeft waargenomen, dan moet je nog even een dagje vasten. De volgende avond speur je nog verlangender de hemel af in de hoop dat jij of iemand uit je gemeenschap nu de nieuwe maan wel ziet. Dan kan het Suikerfeest beginnen.

Maansikkel

De islamitische maankalender is korter dan de gregoriaanse kalender met haar 365 dagen. Hij heeft 354 of 355 dagen, want hij gaat uit van 12 maanden die 29 of 30 dagen duren, afhankelijk van de rotatie van de maan om de aarde.

Praktisch betekent dit dat het Suikerfeest elk jaar tien of elf dagen eerder valt dan het jaar ervoor. Het betekent ook dat het elk jaar weer niet zeker is wanneer het Suikerfeest precies is, ook al staat het in je agenda. Vele moslims houden vast aan de traditie dat er pas gefeest mag worden als de maansikkel aan de hemel zichtbaar is. Bovendien betekent het dat het Suikerfeest midden in de week kan vallen en dat je dan geen vrij hebt zoals met Kerst, maar vrij moet nemen.

Dat vind ik niet altijd makkelijk. Los van mijn eigen drukke agenda, heb ik te maken met mijn dochter en haar agenda: voor Suikerfeest moet ik een vrije schooldag voor haar opnemen en dat van te voren aanvragen, wat extra moeilijk is omdat je niet van te voren weet om welke dag het precies zal gaan.

Tolerantie

Dit jaar kwam daar bij dat ze de Citotoets heeft, die ze natuurlijk niet kan missen. Dus hebben we geen vrije dag opgenomen en dus is ze niet naar oma en opa gegaan om Suikerfeest te vieren.

Dit speelt in veel gezinnen. Een vrije dag krijgen voor Suikerfeest levert niet al te veel problemen op in Nederland. Er is erg veel tolerantie. Maar het blijft natuurlijk een feit dat je er speciaal vrij voor moet nemen.

Je voelt twee culturen op elkaar schuren. In de ene cultuur heb je officiële vrije dagen voor feestdagen, zoals Kerst of Hemelvaart. Kerst valt vaak in schoolvakanties en de dag na Hemelvaart is vaak ook een vrije schooldag.

Dat maakt het feesten met familie makkelijker. In de andere cultuur moet het feesten worden afgewogen tegenover belangrijke plichten zoals een toets op school. Ik heb mijn dochters school boven Suikerfeest gekozen. Daar heb ik vrede mee. Maar o... het schuurt ook wel een beetje.

Naema Tahir is jurist en schrijver. Voor Trouw schrijft ze om de week een column. Al haar eerdere columns vindt u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden