BRIEF VAN DE HOOFDREDACTIE

Het streven naar een schonere wereld is een taai gevecht waaraan wij graag meedoen

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan. Beeld Maartje Geels
Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan.Beeld Maartje Geels

Na het prachtige festival in Pakhuis de Zwijger, waar woensdag voor de tiende keer de nummer 1 van de Trouw Duurzame 100 bekend werd gemaakt, viel de dag daarop ook de bijlage op de deurmat. Met op de cover de winnaar van dit jaar, ecologe Louise Vet

Een terechte winnaar volgens velen, althans tot nu toe heb ik weinig kritiek gelezen op de keuze van de onafhankelijke jury.

Het festival zelf was een combinatie van debatten, pitches van bedrijven, tips van experts om duurzamer te leven, films, muziek en eten. Met tegen de 800 bezoekers was het er bomvol en feestelijk. Bij alle betrokkenen die al jaren actief zijn om de wereld duurzamer te krijgen, heerst trots dat het streven naar een schonere wereld definitief doorgebroken lijkt en dat de Duurzame 100 daaraan een bijdrage heeft geleverd.

Persoonlijk vond ik het bijzonder dat ik het Groentje, de Trouw aanmoedigingsprijs voor jong duurzaam talent, mocht uitreiken aan de Groene Moslims, een stichting opgericht door jonge gelovige vrouwen die de duurzame boodschap binnen moslim-gemeenschappen willen verspreiden. Bij de prijsuitreiking was het in mijn beleving opvallend hoeveel enthousiasme deze winnaars uit de zaal kregen.

Zoals een kerkdienst niet zonder preek kan of dit land van dominees kennelijk niet zonder opgeheven vinger, kwam de koude douche achterin onze bijlage over de Duurzame 100. Onder de kop ‘Groene parade maakt blind voor de realiteit’ maakt adviseur duurzaamheid Jan Paul van Soest gehakt van de Duurzame 100. “Een notering in de tophonderd is een moment van roem voor degenen die erin staan, daarna herneemt het onduurzame leven zijn gebruikelijke loop’’, schrijft Van Soest die zelf zeven keer in de lijst stond.

“Het is waar: de Duurzame 100 biedt een prachtige parade van inspirerende mensen en hun projecten, uiteenlopend van vegetarische slagers, energiecoöperaties en voedselbossen via elektrische taxi’s tot stroomopwekkende jurken. Het is een duurzame drukte van jewelste. Maar feit is: die activiteiten tellen niet op. Ze verminderen de voetafdruk van de Nederlandse economie amper. De milieuwinst wordt telkens opgevreten door de voortdurende groei van het volume aan goederen en diensten. (…) Het risico is dat een fel zoeklicht op – inspirerende, waardevolle – individuele initiatieven blind kan maken voor de onduurzame koers waarop de economie als geheel vaart’’, aldus Van Soest.

Klimaatakkoord

Ware woorden, die niemand op de lijst zal bestrijden. Als het gaat om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen, om de afspraken van het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 na te ­komen, zijn ingrijpende maatregelen nodig. Zonder forse beprijzing en regulering van schade aan natuur en milieu gaan we het niet redden, meent Van Soest. Ook dat zal niemand bestrijden.

Vanuit journalistiek oogpunt hoort zo’n waarschuwende vinger bij een bijlage over de toppers in de wereld van duurzaamheid. Het bederft het feestje niet, maar houdt ons bij de les.

Aan de andere kant hebben mensen voorbeelden nodig en rolmodellen. Mensen die laten zien dat het anders kan. Mensen die erin slagen de overheid te dwingen zelfgemaakte afspraken na te leven, zoals deze week opnieuw bleek in de uitspraak in het hoger beroep van Urgenda tegen de staat. In 2020 moet de uitstoot van broeikasgassen met 25 procent zijn verminderd.

Het streven naar een schonere wereld voor ons nageslacht is een taai gevecht, waarbij alle handjes helpen. En wij zullen erover blijven schrijven.

Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant. Lees hier al zijn bijdragen.

Lees ook:

Ecologe Louise Vet is #1 in de Duurzame 100: De soortenrijkdom van Nederland redden moet nóg sneller

De soortenrijkdom van Nederland redden. Dat is de missie van ecologe Louise Vet. Zo belangrijk, vindt de jury, dat haar Deltaplan Biodiversiteit haar dit jaar naar de nummer 1 katapulteerde.

Voor de Groene Moslims is het overduidelijk: de islam en groen doen horen bij elkaar

Voor Kauthar Bouchallikht (24) en Sobana Sheikh Rashid (25) is het ­eigenlijk heel logisch: de islam en duurzaam denken en leven zijn ­onlosmakelijk met elkaar ­verbonden. Beiden zijn ze dan ook actief voor de stichting Groene Moslims, die dit jaar het Groentje wint, de jaarlijkse aanmoedigingsprijs van de redactie duurzaamheid en ­natuur van Trouw.

Lees alles over de Duurzame 100 terug op deze speciale pagina.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden