Het strandparadijs waar je niets merkt van de harde repressie

Toeristen op deze prachtige eilanden in de Indische Oceaan komen zelden bewoners tegen. Die zijn doorgaans heel wat minder tevreden. Beeld LightRocket via Getty Images
Toeristen op deze prachtige eilanden in de Indische Oceaan komen zelden bewoners tegen. Die zijn doorgaans heel wat minder tevreden.Beeld LightRocket via Getty Images

Corruptie-onthullingen en de dood van een kritische blogger tonen de ‘donkere kant’ van de tropische eilandengroep.

De Malediven zijn met hun tropische koraaleilanden, turquoise water en witte zandstranden een waar vakantieparadijs. Reisorganisatoren prijzen de villa’s op de archipel in de Indische Oceaan aan als de ultieme luxe voor rijken die privacy willen. Beroemdheden als filmster Tom Cruise, zangeres Katy Perry en voetballer Ronaldo vierden er vakantie.

Maar achter die gelikte façade gaat een autocratisch, zeer corrupt systeem schuil, zo blijkt uit onder meer onhullingen van tv-zender Al Jazeera. “Toeristische bedrijven promoten de Malediven graag als een plek waar je lekker kunt uitrusten en ontspannen”, zegt Azim Zahir, politicoloog aan de University of Western Australia. “Maar de eilanden hebben ook een donkere kant.”

Plundering

De Malediven omvatten ruim duizend eilanden met in totaal 400.000 inwoners, die decennialang werden geregeerd door de autocratische president Maumoon Abdul Gayoom. Hij was het die in de jaren tachtig het luxe-toerisme op de archipel begon te bevorderen. Omdat de groeiende middenklasse meer rechten opeiste, werd vanaf 2008 geprobeerd van de Malediven een democratie te maken. Maar zonder veel succes. Sinds 2013 is de macht in handen van Abdulla Yameen, een halfbroer van de vroegere sterke man. Yameen heeft inmiddels alle sleutelfiguren van de oppositie vastgezet of het land uitgejaagd en bestiert de schatkist alsof het zijn persoonlijke bankrekening is.

Zo wisten onderzoeksjournalisten van Al Jazeera vorig jaar de hand te leggen op een grote hoeveelheid gegevens van drie smartphones van voormalig vicepresident Ahmed Adeeb, die nu in de cel zit maar die jarenlang een beschermeling was van president Yameen. Ook kregen ze tientallen belastende documenten in handen. Hieruit bleek volgens de journalisten dat veel van het geld dat bedrijven betaalden voor de huur van eilanden jarenlang niet naar de schatkist ging, maar rechtstreeks naar Yameen en zijn mensen. En ook op andere manieren werd de schatkist geplunderd.

Een deel van zijn buit gebruikt de president om mensen medeplichtig te maken of hun zwijgen te kopen. “Sinds hij aan de macht is, koopt hij iedereen om. Parlementariërs, rechters, advocaten, iedereen”, aldus een ex-handlanger tegen Al Jazeera. “Het hele systeem is gecorrumpeerd.”

Er zouden ook grote plannen zijn gemaakt om voor een buitenlandse gegadigde 1,5 miljard dollar aan contanten wit te wassen via de centrale bank van de Malediven. “Dit lijkt wel iets uit een James Bond-film”, zei corruptie-expert Robert Palmer van pressiegroep Global Witness.

'Kamelenscheet'

President Yameen reageerde op alle beschuldigingen met glasharde ontkenningen en repressie. Zijn partijgenoten spraken van ‘niks nieuws’ en een ‘kamelenscheet’. Intussen liet de president de politie een inval doen bij een krant die het waagde om over het schandaal te berichten. En toen het Gemenebest kritiek uitte op de corruptie en onderdrukking, trok Yameen de Malediven terug uit dit verbond van voormalige Britse kolonieën en mandaatgebieden.

Tot nu toe weet de president hiermee de sluimerende onvrede over zijn bewind de kop in te drukken. De toeristische bedrijven die reizen organiseren naar de eilanden negeren de onmin zo veel mogelijk. En de meeste buitenlandse bezoekers merken er weinig tot niks van.

“De geografie helpt daarbij ook sterk”, vertelt onderzoeker Azim Zahir, die zelf afkomstig is van de Malediven. “Veel toeristenoorden zijn gebouwd op eilanden die oorspronkelijk onbewoond waren. Er worden wel korte excursies georganiseerd naar de hoofdstad. Maar de meeste vakantiegangers komen nauwelijks in contact met lokale bewoners.”

Arrestaties voor moord op blogger

De politie op de Malediven heeft onlangs twee verdachten gearresteerd voor de moord op een blogger. Het lichaam van de 29-jarige Yameen Rasheed werd vorige maand met steekwonden aangetroffen in het trappenhuis van zijn appartementencomplex. Rasheed had op zijn blog The Daily Panic kritiek geuit op corruptie en moslimextremisme. De oppositie gelooft niet dat de arrestaties de voorbode zijn van een eerlijk onderzoek. “Dit doen ze alleen maar om indruk te maken op het ontevreden publiek.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden