'Het strakke jurkje waarin ik solliciteer is al 25 jaar oud. En ik ben overal aangenomen'

In de knip vraagt elke week: wat doet u met uw geld en wat doet geld met u? Meedoen? Stuur een mail naar tijdpost@trouw.nl

Heleen Zwennes (46)
Burgerlijke staat: Lat-relatie,

3 kinderen (15, 13 en 11)

Beroep: laborant klinische neurofysiologie

Inkomen: ongeveer 3100 euro netto per maand

Vaste lasten: ongeveer 1750 euro

Hoe gingen uw ouders om met geld?

"Mijn moeder deed de boekhouding van mijn vaders huisartsenpraktijk. Ze wist precies wat erin kwam en eruit ging. Van haar mocht geld best rollen. Mijn vader was wat spaarzamer en bovendien nogal onhandig met geld. Op vakantie gingen we niet - we hadden een huisje in Ommen. Daar waren we elk weekend, tot mijn zestiende. Mijn zus en ik hadden er een pony, we waren altijd buiten. Geweldig. Ook mijn kinderen en die van mijn zus kwamen er graag. Vijf jaar geleden hebben we het huisje toch verkocht, met pijn in ons hart."

Bent u een spaarder of lener?

"Onverwachte kosten wil ik kunnen opvangen. Dus blijft er wat over aan het eind van de maand, dan boek ik dat over naar mijn spaarrekening. Rond de kerstdagen kwam dat potje goed van pas. We zaten zonder stroom door een lekkage en prompt gaf ook de cv-ketel er de brui aan."

Merkt u iets van de crisis?

"Vacaturestops doemen steeds meer op in het ziekenhuis, maar in mijn omgeving heeft gelukkig iedereen werk. Ik doe misschien wel ietsje rustiger aan, ik koop wat minder snel laarzen of zo. Mijn kinderen zijn geen grote kostenpost, ze willen geen dure dingen en hebben geen behoefte aan sport of muziekles. De jongens zijn tevreden met hun iPod, mijn dochter heeft Netflix en organiseert Dextermarathons met vriendinnen."

Wacht u op de uitverkoop als u iets moois ziet?

"Eigenlijk wel, ja, al koop ik weinig. Trends volg ik niet. Ik doe eindeloos met kleren en heb nog hetzelfde figuur als toen ik studeerde. Mijn lange zwarte jas is zo'n 25 jaar oud, en hij was nota bene van C&A. Net zo oud is het mooie strakke jurkje dat ik bij al mijn sollicitaties heb gedragen. Ik ben overal aangenomen."

Waaraan spendeert u zonder aarzelen?

"Boeken. Mijn moeder, zus en ik hebben dezelfde smaak, dus we ruilen vaak. Mijn grootste hobby kost me niks; ik zoek botten en fossielen op het strand . Bij Kijkduin spuiten ze zand uit de kust op om nieuw strand en duin te vormen. In het pleistoceen leefden hier grote beesten. Laatst vond ik mijn eerste mammoetkies. Helemaal gratis."

Wanneer lag u voor het laatst wakker van geld?

"Ik heb wel eens zo'n slapeloze nacht waarin allerlei irreële doemscenario's voorbij komen.

De volgende ochtend denk je: heb ik me dáár druk over gemaakt?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden