Het stilste plekje van Nederland moet geheim blijven

MAARN - Zelfs op het 'stilste plekje van Nederland' is stilte relatief.

Vlak voor de onthulling van het stiltebankje vliegt een verkeersvliegtuig hoog en hoorbaar over de Utrechtse Heuvelrug. De geluiden van snelweg en spoorbaan, hemelsbreed twee kilometer verder, dringen tot het heideveldje door. 'De stilte der natuur heeft veel geluiden', dichtte Henriëtte Roland Holst. De tekst, aangebracht op het stiltebankje, klinkt hier anders dan de dichteres bedoelde toen Nederland nog echte stilte kende.

Stichting Natuur en Milieu en de twaalf provinciale milieufederaties willen stilte weer op de politieke agenda krijgen. Natuur- en recreatiegebieden kent Nederland in ruime mate, maar de rust is er soms ver te zoeken.

In stiltegebieden mag niet meer dan 40 decibel geluid te horen zijn. Dat blijkt in de praktijk langzamerhand een farce. Het geluid van auto's, treinen, vliegtuigen en fabrieken stopt niet bij de grenzen van bijvoorbeeld het Nationaal park Utrechtse Heuvelrug, waarin het 'stilste plekje' ligt. Van de vier natuurgebieden die de milieuorganisaties hebben laten onderzoeken, welteverstaan. Naast de Utrechtse Heuvelrug zijn dat de Wieden en Weerribben (Noordwest-Overijssel) en de Zak van Zuid-Beveland.

Van de ondervraagde bewoners en bezoekers van de Utrechtse Heuvelrug vindt ruim 60 procent het er (bijzonder) stil. Maar bijna de helft van de tijd is er een motorisch geluid te horen. Aanleiding voor de natuur- en milieuorganisaties om te pleiten voor het afsluiten van wegen en het instellen van stilte-eilanden boven natuurgebieden. Het handhaven van de regels (maximumsnelheid, illegaal crossen) zou ook al veel helpen.

Het echte stilste plekje van Nederland zal eerder in het noorden te vinden zijn. Niettemin is waarnemend burgemeester F. Cremer van Maarn blij verrast met het predikaat. Inwoners van het dorp hebben veel last van de A12 en de spoorlijn Utrecht-Arnhem. ,,Maarn associeer je dus niet zo gauw met de stilste plek van Nederland'', rekt Cremer de bescheiden kwalificatie soepel op.

De stille locatie, op een terrein van Natuurmonumenten bij Maarn, moet geheim blijven. ,,Zodra er een markering staat wordt het hier de Kalverstraat. Maar dat zal niet gebeuren. De plek is zo afgelegen, hier komen alleen echte stiltezoekers'', zegt mr. W. van Noppen, eigenaar van het aangrenzende landgoed 'Huis te Maarn'.

Wie de moeite neemt om het rapport 'Op zoek naar stilte' te lezen, kan het stilste plekje op de kaart vinden, bij kruisje 8. Maar stiltezoekers zijn gewaarschuwd: de komende maanden gaat Natuurmonumenten pal naast het stiltebankje twee hectare bos kappen om de zandhagedis aan een groter leefgebied te helpen. Op een bord bij het bankje staat de hamvraag: 'Waar is het nog echt stil?'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden