Het stiekeme 'indrinken' is nog leuker dan het feestje. Wat nu?
De eerste ervaring van de moeder met zo'n geweldig hockeyfeest op een locatie buiten de stad was niet zo geweldig. Haar dochter (14) en wat vriendinnetjes waren door andere ouders met de auto weggebracht en voor de deur in de lange rij in spanning wachtende, stuiterende pubers afgezet. Een uurtje later was er gebeld: ze kwamen niet binnen. Wegens 'indrinken'.
Na veel gepraat en gepreek, streek de moeder een half jaar later met haar hand over het hart. Er mocht een tweede poging komen. Maar het vertrouwen was broos, de lijst beloftes van dochterlief lang.
Desondanks. In het 'verzamelhuis' waar werd ingedanst en opgetut, in de kamer waar eindeloos werd gedraaid voor de spiegel, trof de vader een fles drank aan. Wat nu? dacht de moeder. Nog zwaardere sancties? Nooit meer naar zo'n feest? Of maken volwassenen door alle regeltjes en waarschuwingen alcohol veel te spannend, omdat het zó ontzettend niet mag? Waardoor dat stiekeme indrinken onderhand leuker lijkt dan het feestje zelf?
Kijk kritisch naar je eigen alcoholgedrag. Hoe gaan deze ouders met alcohol om, hoe makkelijk is het beschikbaar, stelt Tea Adema, kinder- en opvoedcoach in Friesland. Leg uit wat alcohol met jonge hersenen doet, wees duidelijk over de wet en over de regels die je als ouders zelf wilt hanteren. Geef vertrouwen, maar durf zeker bij de jonge pubers ook grenzen te stellen en te controleren, zo tipt ze.
Pubers willen graag bij een groep horen. Daar stemmen ze hun gedrag vaak op af, ondanks verboden en sancties van de wet en ouders, aldus Adema. "Bespreek wat dochter vindt van aangeschoten vrienden en dronken gedrag. En wat zou ze ervan vinden als zij als dronkelap wordt bestempeld? Daag haar uit te bedenken hoe ze de groepsdruk kan weerstaan. Hoe je aangeboden alcohol kan weigeren en toch plezier kan hebben."
Het komt er volgens Adema op neer dat het meisje moet inzien dat ze haar eigen verantwoordelijkheid heeft, een eigen keuze. Dat erbij willen horen niet hetzelfde hoeft te betekenen als mee moeten doen. Dat ze kijkt naar haar eigen plek in die groep: "Zodat ze in de toekomst meekan naar die feestjes. Gezellig, zonder te drinken. En misschien kan ze er zo zelfs voor zorgen dat ook andere meiden en jongens weigeren mee te doen met indrinken."
Vraag nooit een kind iets te beloven, stelt psycholoog Maurits van der Heijde. Het uitgangspunt zou volgens hem altijd moeten zijn dat je hem of haar de gegeven verantwoordelijkheid toevertrouwt. Gaat het de moeder hier vooral om een geschonden afspraak of om het gebruik van alcohol? "Ga in gesprek over vertrouwen en verantwoordelijkheid. Met de wetenschap dat daar waar je sancties gaat heffen of gaat verbieden, dat waarschijnlijk leidt tot meer alcoholgebruik."
Door de kramp waarin onze samenleving zich bevindt ten aanzien van alcohol en jongeren, wordt het drinken alleen maar interessanter, denkt de psycholoog, docent bij hogeschool Inholland en vader van drie (14, 18 en 20 jaar). "Laat moeder eens reflecteren op haar eventuele alcoholgebruik toen zij jong was. En vraag je als ouder af of je je niet laat meeslepen in een enorme conformerende braafheid onder burgers om overheidsbemoeienissen niet ter discussie te stellen."
undefined