Het stichtelijk ochtendwerk op de radio gaat ...

Het stichtelijk ochtendwerk op de radio gaat meestal aan mij voorbij. Dit belet me niet in te zien, dat er dagopeningen en morgenwijdingen moeten zijn, omdat anders het verschil tussen de omroepverenigingen nauwelijks meer waarneembaar is. Ze dienen als schaamlapjes, zou je kunnen zeggen als je onaardig wilt zijn - maar dat wil ik natuurlijk niet.

Dat ik me vandaag met het verschijnsel inlaat, komt doordat in het programmablad van de Nederlandse Christelijke Radio Vereniging, ook wel kortweg NCRV genaamd, een kleurenfoto stond van Bram Grandia. Hij is gereformeerd predikant te Amsterdam en zijn pastorale zorg strekt zich ook over mij uit. Deze laatste bijzonderheid bevorderde, dat ik de foto met grote aandacht heb bekeken.

De weleerwaarde heer Grandia is staande afgebeeld in de open lucht. Zijn armen rusten op een brugleuning - een pose die duidelijk de sporen draagt van voorafgaande aanwijzingen van de fotograaf. Bram . . . zeg ik nu maar eenvoudig . . . steekt geheel in blauw spijkergoed, een enigszins bedrieglijke dracht voor een dominee, maar zijn in zilvergrijs uitgevoerde haardos wekt weer het volste vertrouwen. Een straatnaambord op de achtergrond verraadt dat de foto is genomen op de Spiegelgracht. (Of Bram daar woont? Nee, dat zou hij wel willen!)

Toen ik mijn aandacht van de foto verplaatste naar de omliggende tekst, werd me duidelijk waarom Bram in de NCRV-gids prijkte. Hij verzorgt nu voor deze omroep de rubriek 'Het levende Woord' op donderdagochtend. Het woord 'Woord' is voorzien van een hoofdletter, omdat het hier gaat om het Woord van God, dat Bram en andere door de NCRV aangetrokken dominees worden verondersteld op een handzame manier te distribueren.

De NCRV heeft nog meer radioprogramma's met 'Woord' in de titel: 'Woord op zondag', 'Woord onderweg' en 'Rondom het Woord'. Ik vroeg me af wat hiervan nog overeind zal staan na 1 oktober, de datum waarop de zendgemachtigden verbleekt zullen aantreden, omdat zij kleur hebben moeten inleveren ten gerieve van de heilige Hilversumse koe, de zenderkleuring. Met mijn vraag meldde ik me bij Piet van Tellingen, de aanvoerder van NCRV's Hier en nu-radio. Hij wist er alles van.

Ik vernam dat de H.H. Geestelijken zorgvuldig worden verwijderd van Radio 1 en Radio 4. Vandaar dat 'Woord onderweg' verdwijnt, de rubriek waarin de NCRV des maandagsochtends de afnemers van Radio 1 tussen nieuws en actualiteiten door een heenwijzend woordje pleegt mee te geven. Niet iedereen zal betraand afscheid nemen van 'Woord onderweg', sommigen vinden dit stichtelijk tussendoortje nogal opgelegd. Helemaal heidens wordt Radio 1 overigens niet, de NCRV zal er op maandag kerkelijke actualiteiten in doen - zonder daarbij via een achterdeurtje toch weer een mediterende dominee binnen te halen.

Na het voorgaande zal het duidelijk zijn dat de NCRV ook een streep moet halen door 'Het levende Woord' dat op woensdagochtend via Radio 4 de lucht ingaat. Dit verlies is, dunkt me, gemakkelijk op te vangen door flinke hoeveelheden religieuze muziek aan te slepen, mits het klassiek is.

'Het levende Woord' dat des donderdagsmorgens op Radio 2 klinkt gaat niet verloren, zodat er nog enig licht blijft voor naar neveninkomsten dorstende dominees. Ook de rubriek 'Iets anders', aan het eind van de middag op Radio 2, houdt stand, compleet met de daarin verstopte dominee.

'Rondom het Woord', geen overdenking of zo, maar een 'theologische etherleergang', blijft op Radio 5, maar verhuist van dinsdagmiddag naar zaterdagavond. Aan 'Woord op zondag' zullen straks twee volle uren EO voorafgaan, waarmee Radio 5 op de eerste ochtend van de week voor de ware liefhebber een lustoord wordt.

Na dit alles leeft bij mij nog een vraag: waarom kunnen predikanten voor de microfoon wel en op de kansel niet binnen vijf of althans een beperkt aantal minuten hun verhaal houden? Als dat anders was, zou ik . . . ..

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden