Hét standaardwerk over de Aziatische keukens

Groot Aziatisch kookboek

Charmaine Solomon

uitgeverij Kosmos, euro 25

*****

Er is een nieuwe uitgave verschenen van het 'Groot Aziatisch kookboek' van Charmaine Solomon. Ik heb het boek nu een aantal weken in huis en ben erg in mijn nopjes dat het weer in de handel is.

Mijn eerste exemplaar dateert uit 1977, ver terug in de vorige eeuw. Door dit boek leerde ik de verschillen tussen alle Aziatische keukens kennen. Pas veel later kwam ik erachter dat het een unicum was. Het is tot op heden niemand gelukt om de verschillende Aziatische keukens zo degelijk in één boek te vatten. De Japanse en de Indonesische keuken verschillen immers meer dan de Franse en de Italiaanse, om maar wat te noemen.

Charmaine Solomon is geboren in Sri Lanka, ze verhuisde op 29-jarige leeftijd met man en kinderen naar Australië. De Australische uitgever Lansdowne Publishing vroeg haar een boek te maken waarin alle keukens van Azië aan bod zouden komen.

Zij vond dat eigenlijk een onmogelijke opgave. Niet alleen omdat de keukens zo verschillen, maar ook omdat veel ingrediënten buiten Azië niet verkrijgbaar waren. In de eerste edities van het boek wordt dan ook veel gebruik gemaakt van gedroogde kruiden en specerijen. In een herziene uitgave uit 2002 heeft ze alle recepten aangepast, voor zover mogelijk veranderde ze de gedroogde producten in verse. Vooral in de grote steden is het kopen van verse gember, citroengras en laoswortel tegenwoordig geen probleem meer.

Natuurlijk is het geen complete verzameling van gerechten uit alle Aziatische landen, dat is onmogelijk in één boek. Het is een introductie van de verschillende keukens. De landen worden ingeleid door een kort en bondig verhaal waarin de gebruiken en typerende ingrediënten van het desbetreffende land worden uitgelegd.

Bij het koken van de recepten merk je dat een Thaise curry echt anders van smaak is dan een Indiase en dat de verfijnde Japanse keuken geen enkele overeenkomst heeft met de Indonesische, om maar wat te noemen. Behalve de bekendere landen bevat het boek ook hoofdstukken over de keukens van Sri Lanka, Birma en Korea.

Het Groot Aziatisch kookboek is verschenen in de serie 'Culinaire klassiekers' van uitgeverij Kosmos, de laatste jaren een steeds uitgebreidere bibliotheek met mooie klassieke werken.

Een fijn boek om als beginnende student in huis te hebben en de rest van je leven als naslagwerk te gebruiken. Door de jaren heen zijn er wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren van verkocht, en het wordt beschouwd als hét standaardwerk over de Aziatische keukens. Foto's staan er overigens niet in, alleen de tekst neemt al ruim 500 pagina's in beslag.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden