Het stadhuis van Gouda, liefdevol neergezet in de avondzon

Het stadhuis van Gouda, één van de oudste gotische stadhuizen van Nederland, staat symbool voor de macht en rijkdom van deze stad in het verleden. Het dateert uit de vijftiende eeuw, toen Gouda een grote economische bloei doormaakte. Gouwenaren zijn trots op hun stadhuis, al zijn er ook inwoners die het spottend een vlag op de modderschuit noemen, gelet op de huidige armoedige staat van de stad.

In Museum Gouda herinneren diverse prenten van het stadhuis aan het rijke verleden van de stad. Maar een schilderij van het stadhuis ontbrak nog in de collectie. Toen op een veiling dit werk van Johannes Bosboom (1817-1891) werd aangeboden, was de beslissing snel genomen. Conservator Hans Vogels: "We hebben het meteen gekocht, uit ons eigen aankoopbudget."

Vogels verwacht dat veel Gouwenaren blij zullen zijn met deze aanwinst. Het stadhuis is al prachtig van zichzelf, maar Johannes Bosboom heeft er op dit schilderij een plaatje van gemaakt. Je ziet eraan af dat de schilder het zelf ook mooi vond, zo liefdevol heeft hij het neergezet op de Markt, in de avondzon.

Mensen die denken dat Gouda er rond 1880 zo uitzag, moet Vogels teleurstellen. Bosboom heeft gesmokkeld met de werkelijkheid. De voorgevel van het stadhuis klopt, maar de voor- en achtergrond heeft de schilder er een beetje bij gefantaseerd om het allemaal nog sfeervoller te maken. De Waag ontbreekt bijvoorbeeld en hij heeft geschoven met de huisjes. Ook heeft hij de mensen op de voorgrond in zeventiende-eeuwse kleding afgebeeld. Het is bekend dat Bosboom, die vooral gekend is om zijn schilderijen en tekeningen van kerkinterieurs, een fan was van de schilderkunst uit die periode.

Het verhaal gaat dat die liefde zover ging dat hij zich graag kleedde als Rembrandt en andere Hollandse meesters van de zeventiende eeuw. Vogels: "Je ziet het ook aan de manier waarop hij speelt met het licht in dit schilderij. Het is alsof hij het stadhuis van Gouda laat zien door de ogen van Rembrandt."

Het schilderij werd deze week onthuld door Jan Mans, waarnemend burgemeester van Gouda. Voor Mans was het een weerzien, want toen hij burgemeester was van Enschede, heeft hij een nachtje geslapen bij dit schilderij. Dat was tijdens een logeerpartij in de villa van de Twentse textielfamilie Van Heek, die het doek decennialang in bezit had. Het schilderij was tot nu toe maar één keer te zien voor het publiek, in 1946 in het Rijksmuseum Twenthe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden