Het sprookje van Katja en de prins

'Koefnoen' (AvroTros) trapte het tv-seizoen af met een geslaagde persiflage op mr. Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Passagiers moesten voortaan zelf maar terroristen in de trein overmeesteren, vond hij. Dan kon de conducteur een veilig heenkomen zoeken met energierepen en Panorama's.

De spot drijven met het koninklijk huis, geen kijker meer die zich erover opwindt. Maar hoe lang is het geleden dat de Oranjes onaantastbaar waren? Ja, dat we niet eens wisten hoe ze eruit zagen? Eind negentiende eeuw toerde koningin Emma met de jonge Wilhelmina door alle provincies, simpelweg om te laten zien: we zijn er nog. De anekdote werd verteld in 'Drie vorstinnen van Oranje', een Max-serie die zaterdagavond ophield bij Juliana. Waarom niet bij Beatrix, vraag je je af.

Maar goed, net als het eerdere Max-drieluik 'Drie koningen van Oranje' (2013) krijg je met de 'drie vorstinnen' wel een aardig opfrissertje vaderlandse geschiedenis. Onthullend is de door Paul Rem gepresenteerde reeks daarmee niet. Hooguit ben je in het internettijdperk verbaasd over hoe een monarchie zich zonder enige zichtbaarheid staande kon houden. Wilhelmina en Hendrik moesten zelf foto's van Juliana naar Nederlandse kranten sturen, anders wist niemand hoe de pasgeboren kroonprinses eruit zag.

Hoe anders is het nu? Prinsen zijn zelfs te gast in populaire talkshows. Zo maakte Jaime de Bourbon de Parme, zoon van prinses Irene, zijn opwachting bij Eva Jinek. Hij is onze ambassadeur bij de Heilige Stoel, en vertelde daar losjes wat over, omringd door Katja Schuurman, Rick Nieman en Ronald Plasterk. Schuurman was, zo te zien, behoorlijk onder de indruk van de prins, want zodra hij zijn mond opendeed, ontwaakte ze subiet uit de ernstige versuffing die minister Plasterk haar met zijn eindeloze referaat over de nieuwe ambtenaren-cao had berokkend.

Nee, hij had de ring van de paus niet gekust, onthulde de prins. Hij was weliswaar katholiek, maar zat in Rome namens álle Nederlanders, en dan doe je zoiets niet. Schuurman nam al gauw het hele interview over. "Hoe regel je dat, geen handkus?", begon ze meteen maar te tutoyeren. "Wel", zei de Romeinse gezant, "de paus is wel wat gewend, want er zijn ook protestantse ambassadeurs." Beeldend beschreef hij zijn entree in het Vaticaan. "Eerst word je opgewacht door de Zwitserse Garde, daarna door de kardinalen. Van de ene naar de andere gang gaat het, met fresco's van Rafaël en Michelangelo. Je voelt je steeds kleiner. Dan gaat, in een van zeven zalen, een deur open, en daar staat de paus."

"Welke taal spraken jullie?", vroeg Plasterk (die dacht natuurlijk: wat Katja durft, durf ik ook). "Spaans", zei de prins. Jinek, tussendoor: "Als je je paspoort kwijt bent, moet je dan ook bij u zijn?" "Nee", vertelde Jaime, "dan ga je naar de Nederlandse ambassade." "En hoe zit het met voorbehoedmiddelen?", informeerde Nieman. "Ook daarover wordt met het Vaticaan gesproken", reageerde de ambassadeur diplomatiek.

Een prins die met RTL- en showbizz-sterren babbelt over condooms: er is, geloof ik, veel veranderd sinds Emma en Wilhelmina de elf provinciën afsjokten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden