Het sprookje van Guus Geluk

AMSTERDAM - Binnen sprak Guus Hiddink gortdroog: ,,Het sprookje gaat door'. Buiten vierden duizenden Zuid-Koreanen uitbundig feest.

sportredactie

Zuid-Korea schaarde zich gisteren onder de laatste zestien van het WK. Dinsdag speelt het organiserende land met de Nederlandse bondscoach tegen Italië. ,,Daar wil ik nu nog niet over denken', sprak Hiddink. ,,Eerst een paar wijntjes', aldus de man die in Zuid-Korea levenslang gratis bier kan drinken.

Hij wordt aanbeden, daar in het Verre Oosten. En terecht. Guus Hiddink kreeg in anderhalf jaar iets gedaan wat niemand voor mogelijk hield. Philippe Troussier loodste Japan gisteren ook naar de tweede ronde, maar de Fransman is er al vier jaar werkzaam. En het Japanse voetbal was toen al veel verder in zijn ontwikkeling.

,,Ik ben blij dat ik kan bijdragen aan het geluk van een heel volk', zei de nuchtere Achterhoeker. Hij geniet van zijn status als held. Natuurlijk. Daar doet hij het allemaal voor. Maar als het zover is, wil hij er graag in stilte van genieten.

Ooit was Hiddink een held in Sevilla. Hij keerde terug naar Nederland om te rentenieren, te golfen en op zijn motor rond te toeren. Hij beunde wat bij met tv-werk en keerde als analist terug naar de Spaanse stad. Hij genoot van alle belangstelling. Ze waren hem allesbehalve vergeten. Zelfs de agenten niet. Hiddink parkeerde zijn grote wagen midden voor het stadion. Elke andere auto zou weggesleept zijn.

Het stadsbestuur van het Koreaanse Busan wil een buste van hem laten maken. Prima. Een radiostation vindt dat hij president moet worden. Alleen als het vanuit de Achterhoek kan. Een groot hotel schenkt hem levenslang gratis bier. Leuk. Maar nu eerst een wijntje.

Door de 1-0 winst op Portugal in Incheon is Zuid-Korea in zijn zesde WK-deelname zelfs groepswinnaar met zeven punten. Het team won ook van Polen en speelde gelijk tegen de VS.

Dinsdag speelt de ploeg (in Daejeon) tegen Italië. Hiddink en de ploeg hebben, ongeacht het resultaat, geschiedenis geschreven. In 1966 haalde Korea de tweede fase op het WK, maar toen maakte Noord-Korea er ook deel van uit.

,,Met deze zege hebben we de mensen zeer gelukkig gemaakt', jubelde Hiddink. ,,Ik ben zeer trots op mijn spelers, ongelooflijk. We hebben de hele wedstrijd gecontroleerd, hoewel Portugal veel betere spelers heeft dan Zuid-Korea. Daarom toon ik diep, diep respect voor mijn spelers.'

,,Vooraf geloofde echt helemaal niemand in ons', zei Hiddink. ,,Wij zijn vanuit het niets gekomen. We verloren tot een jaar geleden met forse cijfers van bijvoorbeeld Frankrijk en niemand had daarom enig vertrouwen in de ploeg, en in mij. We waren kansloos en zouden geen punt pakken, dat was de teneur. Maar het sprookje gaat door. Mijn spelers groeien elke wedstrijd. Ze kunnen de druk aan. Nog beter dan zelfs ik had verwacht.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden