Het sprookje van de bruine dwerg

Vandaag vergaat de wereld. Dan scheert Nibiru, ook wel Planeet X genoemd, langs de aarde. Het gevolg: vloedgolven, aardbevingen en een omkering van de polen. Tenminste, dat verhaal zingt rond in pseudo-wetenschappelijke kringen. De echte wetenschap zegt er niks over, maar die zit dan ook in het allesomvattende zwijgcomplot.

Het is een raar besef, dat we er na vandaag met z'n allen niet meer zullen zijn. Nou ja, op een paar honderdduizend mensen na dan, die hebben weten te ontsnappen aan de aanstaande eruptie van natuurrampen. De top van het Amerikaanse leger verhuist al naar hoger gelegen gebieden, de landelijke organisatie voor rampenbestrijding heeft honderdduizenden tenten besteld voor de opvang van vluchtelingen. Astronomen en functionarissen van de Nasa-ruimtevaartorganisatie hebben een zwijgplicht gekregen. Aldus welingelichte bronnen, die uiteraard niet bij naam willen worden genoemd.

Na de doemscenario's rond 1 januari 2000 zijn ze er nu weer: alle ingrediënten voor een onvervalste complottheorie. Het aantal internetsites over de komst van Nibiru, Planeet X (of een van de talloze namen die circuleren) is indrukwekkend. Eromheen hebben zich neringdoenden genesteld die handelen in boeken, videobanden, noodrantsoenen en tenten. Nibiru 'leeft' meer dan enige andere ondergangstheorie van de laatste tijd, constateert historicus Maarten Keulemans, maker van een website over apocalyptische profetieën. Na vandaag zal de aandacht voor de websites en de handel sterk teruglopen; natuurlijk omdat dan de wereld is vergaan, maar als dat onverhoopt níet is gebeurd, simpelweg omdat er weer een hype over zijn hoogtepunt heen is.

Vandaag -het kan ook een paar dagen later zijn- scheert de planeet Nibiru langs de aarde. De magnetische krachten van het hemellichaam zullen de rotatie van de aarde gedurende enkele dagen doen stoppen, en overal zullen natuurrampen van ongekende omvang losbarsten. Meer dan 90 procent van de bevolking zal omkomen. Nibiru is niet echt een planeet, maar een zogeheten bruine dwerg, een bol van stof en gas die wat eigenschappen betreft tussen een planeet en een ster in zit. Hij is vier keer zo groot als de aarde en draait in 3600 jaar om de zon, in tegengestelde richting van de andere planeten.

Nibiru is geen recent ontdekt hemellichaam. Zesduizend jaar geleden wisten de oude Sumeriërs al dat hij bestond. Dat blijkt tenminste uit een kleitablet dat is geanalyseerd door Zecharia Sitchin, een van origine Russisch archeoloog op wiens werk alle theorievorming rond Nibiru is gebaseerd. Op de kleitablet zou een oude kosmische ramp zijn afgebeeld met een verre planeet. Sitchin, die in 1976 een boek schreef over zijn vondsten, gelooft zelf overigens niet in een komst van Nibiru deze maand. Wel gelooft hij dat Nibiru bewoond is door reptielachtige wezens, Anunnanki geheten, en dat die in de Sumerische tijd een kleine kolonie op aarde hebben gesticht in wat nu Zuid-Irak is. Geen wonder dat de geallieerden tijdens de eerste Golfoorlog Saddam Hoessein niet vingen: die zat verborgen in een piramide die in de Nibiruaanse tijd was gebouwd. De buitenaardse kolonisten mengden hun genetische materiaal met dat van de mensen van toen, om zo een slavenras te creëren dat in hun mijnen wilde zoeken naar goud.

Inderdaad: een tamelijk sterk verhaal. Het zou normalerwijs nooit zo veel aandacht hebben gekregen, ware het niet dat in 1995 in ene Nancy Lieder uit Californië een luide vertolkster van het gedachtegoed van Sitchin zou opstaan. Lieder opende een website, schreef een boek, nam een videoband op, en maakte het verhaal van Sitchin nóg fraaier: ze beweert onder meer in telepathisch contact te staan met de Nibiruanen, die haar boodschappen doorgeven voor haar website. Van haar is de ondergangsdatum van 12 mei afkomstig, waarvan niemand overigens weet waarop die is gebaseerd. Dan is er nog een derde belangrijke speler op het toneel: de auteur Mark Hazlewood, die met Lieder op voet van oorlog verkeert omdat ze hem van plagiaat beschuldigt, en die in publicaties de nadruk legt op de Grote Samenzwering tegen de niet-gelovigen. Hazlewood meent dat ,,de mensen die Nibiru doodzwijgen dezelfden zijn die achter 11 september zitten'', ofwel de Amerikaanse overheid.

Overigens gaat de mythevorming rond Nibiru nog veel verder. Op een religieus getinte website wordt bijvoorbeeld haarfijn uit de doeken gedaan hoe het zit met de samenleving op de planeet. Nibiru zou niet alleen een soort planeet zijn, maar ook een ruimteschip: het kan alle uithoeken van het heelal bezoeken. Anu is de patriarch van de familie die momenteel heerst over Nibiru. Regelmatig vinden er machtsstrijden plaats, die soms wel duizenden aardse jaren kunnen duren. Na tussenkomst van de Galactische Federatie hebben de rivaliserende Avyon- en Aln-families nu echter vrede gesloten. Het volledige verhaal is te lezen in een boek dat nog moet verschijnen -opmerkelijk genoeg ná de ondergangsdatum.

Dergelijke 'getuigenverslagen' van de wederwaardigheden op Nibiru komen ook van ene Jelaila Starr, een paranormaal medium dat zegt in contact te staan met Devin, hoofd van de Nibiruaanse Raad van de Galactische Federatie. Op haar website betoogt Starr dat 'de geheime dienst van het Vaticaan' Nibiru in de gaten houdt via een geheime verbinding met een tweede Hubble ruimtetelescoop, waarvan weinigen het bestaan weten. Nibiru zou de laatste jaren enkele verkenningsschepen vooruit hebben gestuurd, vermomd als kometen.

Voor wetenschappers is het onbegonnen werk om dergelijk proza te weerspreken. Alleen al door de omvang ervan: een internetzoekactie op 'Nibiru' levert meer dan zestienduizend treffers op. Omdat het fenomeen én astronomische, én religieuze, én samenzweringsaspecten heeft, duikt de vermeende planeet óveral op. Vermeende planeet, want, voor de goede orde, er is helemaal geen Nibiru. De wereld blijft na vandaag gewoon bestaan.

Sterrenkundigen hebben aan de leerboeken uit hun eerste studiejaar voldoende om het bestaan van Nibiru te ontkrachten. Zo is er de simpele vraag: waar ís de onheilsplaneet eigenlijk? Als hij echt in de buurt van de aarde komt, moet hij al maandenlang duidelijk zichtbaar aan de hemel zijn. De Nibiru-aanhangers hebben hiermee ernstig in hun maag gezeten. Aanvankelijk heette Nibiru een planeet te zijn, maar dat werd allengs een bruine dwerg; die weerkaatst minder licht en zou zich dus langer aan waarnemingen kunnen onttrekken. Maar zelfs een naderende bruine dwerg zou de laatste tijd een fel object aan het firmament zijn geweest. Niemand die daar iets van heeft gemerkt. Bovendien: volgens alle wetten van de fysica is Nibiru veel te klein om een bruine dwerg te kunnen zijn. Zelfs Jupiter is daar te klein voor, en die is vele malen groter dan Nibiru zou zijn.

Op internet bevinden zich talloze foto's van stipjes aan de hemel die de mysterieuze planeet zouden laten zien. Vele zijn inmiddels ontmaskerd als zelfgefabriceerde plaatjes. Oorspronkelijke opnamen van een object dat zich in de tijd verplaatst tegen de achtergrond, ontbreken. Bovendien zou het dan gewoon om een komeet of een planetoïde kunnen gaan; een veel kleiner kosmisch rotsblok. Overigens is er tientallen jaren, ook in serieuze astronomische kringen, gedacht dat er een tiende planeet bestond die zich buiten de baan van Pluto ophoudt. De aantrekkingskracht daarvan zou de afwijkende banen van de buitenste planeten kunnen verklaren. Betere computerprogramma's hebben echter aangetoond dat er geen tiende planeet nodig is om de banen van de andere hemellichamen te verklaren.

Er is ook iets vreemds aan de opgegeven baan van Nibiru. Als een door Nancy Lieder opgegeven tabel van data en bijbehorende afstanden tot de aarde klopt, dan suist Nibiru met een snelheid van 12,5 miljoen kilometer per seconde door de binnenste regionen van het zonnestelsel. Dat is zes keer sneller dan de ontsnappingssnelheid van de zon. Met andere woorden: bij deze vaart vliegt Nibiru het zonnestelsel uit en zien we hem nooit meer terug. Dat valt niet te rijmen met een omlooptijd van 3600 jaar.

Toch is er iets aan de hand, zeggen de Nibiru-aanhangers. In 1983 maakte de Amerikaans-Nederlandse satelliet Iras infraroodopnamen van enkele hemelobjecten waarvoor de Nasa destijds geen onmiddellijke verklaring had. Het zou van alles kunnen zijn, zo werd bekend gemaakt tijdens een persconferentie, in theorie zelfs een tiende planeet. Die ene optie verscheen uiteraard sterk uitvergroot in de media, maar uit latere waarnemingen bleek dat het simpelweg om ver weg gelegen sterrenstelsels en een wat nabijere gaswolk ging. Voor iemand als Mark Hazlewood een signaal dat de Nasa de boel in de doofpot poogde te stoppen. Ook in 'geheime Russische archieven' zou zich onthullend materiaal bevinden. Er is zelfs een foto in omloop van een object dat, sterk uitvergroot, ruimteschepen zou laten zien die een planeet (dé planeet uiteraard) omcirkelen.

Dan is er de kwestie van de Sumerische kleitablet. De interpretatie daarvan door Zecharias Sitchin is inmiddels door collega's finaal onderuit gehaald. Sitchin legde een aantal afgebeelde symbolen verkeerd uit en vertaalde teksten op een knullige wijze. Waarschijnlijk zag hij enkele decoratief bedoelde sterretjes aan voor een plattegrond van het zonnestelsel, inclusief planeten waarvan het bestaan op dat moment helemaal niet bekend kon zijn: de telescoop was destijds nog niet uitgevonden. Het woord Nibiru werd door de Sumeriërs niet gebruikt om een onbekende planeet aan te duiden, maar was de benaming voor de beweging van Jupiter aan de hemel. En de andere betekenis van het woord heeft helemáál niets met astronomie te maken: veerboot.

De weerlegging van de argumenten van de Nibiru-gelovers, soms op speciaal daarvoor ingerichte websites, heeft slechts tot uitwerking gehad dat de complotdenkers zich gesterkt voelen. Nibiru wordt opzettelijk geridiculiseerd, zegt Mark Hazlewood, om paniek onder de bevolking te voorkomen. Om dezelfde reden worden er volgens hem de laatste tijd zo veel sterrenwachten gesloten: de overheid wil de controle houden. Dat er wel eens vaker observatoria in renovatie zijn en dat er nog ruim voldoende over blijven, kan hem niet overtuigen. Uiteraard werken ook de media tegen: die verzuimen te melden dat er de afgelopen jaren relatief meer vulkaanuitbarstingen en aardbevingen plaatsvinden, die door de naderende Nibiru worden veroorzaakt.

Ook in Nederland is er een basis voor de Nibiru-leer. Zecharias Sitchin was enkele jaren geleden te gast op een Ufo-congres in Amsterdam. Op zijn website legt de Amsterdamse televisieproducent Olivier Jansen nog eens uit dat de Nibiru-bewoners de aardse mens hebben gekloond en dat het eeuwige leven nabij is omdat de Anunnaki in staat zijn een overleden mens tot leven te wekken. Dan is er het 'Verenigde Ashtar Commando', een beweging die Nibiru en Planeet X als twee aparte objecten ziet. Het is de laatste die zich nu richting aarde begeeft. Planeet X is niet echt een planeet, maar een oorlogsschip, 'gezonden door de Galactische Federatie der Duisternis'. Dat klinkt onheilspellend, en dat is het ook: 'Hun doel is om uiteindelijk de aarde te vernietigen. Maar eerst zullen zij alle natuurlijke rijkdommen uitputten, ze zullen als parasieten al het leven van de aarde opgebruiken tot er niets meer overblijft.'

Hoe ons te beschermen tegen dit onheil? Ene 'luitenant-generaal Atkinson van de afdeling communicatie van het Ashtar Commando', geeft een zestien-stappenplan, met als achtste stap: ,,Zeg hardop en visualiseer: 'In naam van de Almachtige/God/Gouden Licht/Liefde en Licht, en onder de wet van genade, vraag ik dat Planeet X rechtsomkeert maakt en terugkeert naar waar het vandaan komt, zo zij het!' Herhaal dit drie keer.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden