Het speelgoed van de superrijken

De grotere uitvoering van een luxe jacht kost ongeveer een miljoen euro per strekkende meter. Beeld Van Heesen Yachts
De grotere uitvoering van een luxe jacht kost ongeveer een miljoen euro per strekkende meter.Beeld Van Heesen Yachts

De Sultan van Brunei zou er een gekocht hebben, net als de Russische multimiljardair en Lukoil-topman Vagit Alekperov en de Nederlandse Mexx-oprichter Rattan Chadha. In de wereld van de superrijken zijn de jachten van Heesen een begrip, blijkt uit gegevens van spotters en gespecialiseerde websites als superyachtfan.com.

Martijn Roessingh

Voor tientallen miljoenen euro's krijgt de liefhebber een razendsnel schip, tot meer dan 75 meter lang, ingericht als paleis. Zoals in een persbericht van Heesen een anonieme eigenaar het verwoordde bij de aflevering van de Elena (47 meter): "Toen ik op de werf in Oss kwam was het liefde op het eerste gezicht: dit zou weg van huis ons huis op de oceaan worden."

De werf van Heesen bouwt in gestaag tempo 'het speelgoed van de rijken', zoals oprichter Frans Heesen (68 jaar) het in 2012 omschreef in een interview met De Ondernemer. Een waterval aan boord, filmkamers, meerdere badkamers: het is allemaal mogelijk. Volgens woordvoerster Sara Gioanola van Heesen Yachts kosten grotere schepen grofweg een miljoen euro per strekkende meter. Wereldwijd is Nederland mede door de werf in Oss koploper in het verkopen van luxe jachten.

null Beeld Van Heesen Yachts
Beeld Van Heesen Yachts

Inmiddels heeft Heesen afstand genomen van zijn werf. Hij verkocht de zaak in april 2008 aan een onbekende partij. De precieze verkoopprijs is onbekend, maar Heesen maakte er onlangs in NRC Handelsblad geen geheim van 'iets tussen de 175 en 200 miljoen euro' te bezitten.
Heesen doet niet geheimzinnig over zijn vermogen, maar de belastingconstructies die het bedrijf gebruikt zijn zeer ondoorzichtig.

Uit documenten die in het bezit zijn van Trouw en het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) blijkt dat een belangrijk deel van zijn vermogen, zo'n 107,5 miljoen euro, in 2009 was ondergebracht in een bedrijf op Curaçao: CTM Antillen Holding. De documenten laten zien dat hij acountantskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC) opdracht had gegeven in Luxemburg een nieuw bedrijf op te zetten. Zoals PwC het formuleert: "Meneer H. (de naam wordt niet genoemd, red.) wil het beheer van zijn vermogen plannen om onzekerheden weg te nemen over het beheer en de belastingen te optimaliseren ten gunste van de kinderen."

Deze productie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Abonnees lezen gratis meer over de belastingconstructies van Heesen in het volledige artikel 'Schepen met geld'

null Beeld Van Heesen Yachts
Beeld Van Heesen Yachts
null Beeld Van Heesen Yachts
Beeld Van Heesen Yachts

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden