Het shock-effect werkt overal, vooral in Heerjansdam

HEERJANSDAM - Na Lisse, Kloetinge en Spakenburg ontdeed Heerjansdam zich ruim twee weken geleden als vierde zaterdag-hoofdklasser van de dienstdoende trainer/coach. Net als dat trio, geniet Heerjansdam dezer dagen van het shock-effect. Na 0-0 tegen Quick Boys leende Katwijk zich zaterdag voor Heerjansdams eerste overwinning sinds 21 september: 2-0.

PETER WILSCHUT

Oud-eerste elftalspeler Arie van de Berg is verantwoordelijk voor die opsteker. De zakelijke compagnon van voorzitter Janus van Peenen volgde na de dramatische 6-0 bij het opkrabbelende Kloetinge trainer Ger Bruys op. Van de Berg zit ongediplomeerd (Van Peenen: “Hij heeft zijn middenstandsdiploma”) op de bank. Van Peenen, die de rol van trainers al jaren relativeert en die een advocaat laat nagaan of zijn club juridisch verplicht is de coaching aan een gediplomeerde trainer toe te vertrouwen, moest voor de tweede keer dit jaar ingrijpen. Op 29 april werd Arnold Lobman - die op dat moment al had bijgetekend - bij gebrek aan resultaten en bij nakende degradatie als trainer van Heerjansdam onthoofd. Oud-trainer Jos Houweling, toen en nu bij HBSS werkzaam, redde in vijf duels het vege lijf van zijn dierbare cluppie. Omdat Van Peenen geen zin had een afkoopsom aan Houweling te besteden, werd de in de zaterdagtop onervaren, maar wel al 45-jarige Dordtenaar Bruys benoemd. “Onontkoombaar”, noemt Van Peenen het ontslag na elf duels.

Lisse ontsloeg Paul Bahlmann na zes duels en vijf punten. De zeven wedstrijden nadien leverden dertien punten op. Spakenburg gaf Henk Hofstee na negen duels de zak. Opvolger Kistemaker droeg pas één duel verantwoordelijkheid, maar sloot dat wel winnend af. Kloetinge tenslotte nam na negen duels (twee punten) afscheid van Paul Telussa. Nieuwkomer Diederik Hiensch leidde de Zeeuwen vervolgens drie maal achtereen naar de winst. Het shock-succes zal ongetwijfeld meer clubs uitnodigen hun trainer te ontslaan.

Heerjansdam, kampioen in '86 en '89, streed in 1993 nog met Kozakken Boys om de hoogste eer. Nadien was er een elfde, vijfde en achtste plaats. Dit voorjaar kwam de ontsnapping pas op de slotdag. Ook vorig seizoen was er kwaliteit voldoende, maar stond er geen eenheid. Van de Berg zei zaterdag dat de benarde situatie het gevolg is van desorganisatie. “Voetbal is eenvoudig. Al moet je spelers wel vertellen wat ze moeten doen: verdedigers verdedigen en aanvallers vallen aan.”

De winst van zaterdag was verdiend. Na een treurige eerste helft, drukte scheidsrechter Tempelaar na rust zijn stempel met in totaal zeven gele en twee rode kaarten. De eerste (rechtstreekse) rode rechthoek was voor Katwijk-doelman Van Duyn die Hokke ten val bracht. Good-old Martin Beuk benutte de strafschop (1-0). Heerjansdammer Hulsbosch incasseerde twee onbenullige prenten en kon na 79 minuten onder de douche. Verder was er geel voor Heussen (Heerjansdam) en Robbers, Roodakkers, Schaap en De Ridder (allen Katwijk).

Katwijk, vooraf al geïrriteerd over het zware veld, begon hautain en tempoloos. Na de tegengoal was de knop niet meer om te krijgen. In de slotfase mocht Beuk zelfs weer van elf meter aanleggen na een nieuwe val van Hokke. Toegegeven, arbiter Tempelaar faalde hopeloos op het onderdeel consequent fluiten, gelet op de instelling moet Katwijk de hand toch vooral in eigen boezem steken: onnodige irritaties, matig voetbal in fantasieloze uitvoering, nauwelijks uitgespeelde kansen en laatdunkende tekst over de kwaliteit van de opponent. Het was de drievoudig kampioen onwaardig.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden