Het Schoolhoofd Dat Kerstmis Afschafte

PAULINE VALKENET

Arme Marco Parma. Deze directeur van een tot voor kort volstrekt onbekende scholengemeenschap (de Garofanischool) in een plaatsje bij Milaan waar nog nooit iemand van had gehoord (Rozzano) stond een volle week in het middelpunt van de belangstelling. Zijn leerlingen vieren namelijk eind december geen Kerstfeest, maar eind januari een Winterfeest. In het schoolgebouw staat wel een kerstboom, maar geen kerststal. En omdat een op de vijf leerlingen moslim is, wilde de directeur niet dat twee katholieke moeders tijdens de lunchpauze kersliedjes aan de christelijke kinderen kwamen leren. Onduidelijk is hoe, maar Parma kwam in de pers terecht als 'Het Schoolhoofd Dat Kerstmis Afschafte'.

Het nieuwtje raakte een open zenuw, nu IS en de aanslagen in Parijs ook hier het nieuws beheersen. De Italianen, die zich bijna allemaal christelijk noemen, zijn behoorlijk bang voor een aanslag door moslimextremisten op katholieke symbolen als Vaticaanstad of de Dom in Milaan. De aanhoudende stroom van immigranten baart hun ook zorgen; vorig jaar had 15 procent van alle geboren baby's geen Italiaanse ouders.

De wethouder van onderwijs van het gewest Lombardije, dat door de xenofobe Lega Nord wordt bestuurd, dook bovenop Marco Parma. "Een Italiaanse school mag onze tradities en overtuigingen niet vernederen nu onze cultuur en identiteit door de internationale gebeurtenissen in gevaar komen", riep ze. Vanuit Berlusconi's Forza Italia klonk het: "Juist nu we ons bedreigd voelen, moeten we vasthouden aan onze wortels en geschiedenis." Zelfs de premier liet zich over Marco Parma uit: "Kerstmis is veel belangrijker dan een schooldirecteur die provoceert. Het lijkt me dat hij een grote fout maakt als hij denkt zo de integratie te bevorderen." In Rozzano zongen rechtse politici voor het schoolgebouw kerstliederen over de geboorte van Jezus en de leider van de Lega Nord kwam met een kerststal aanzetten.

Overal in het land was de pers ineens gespitst op andere voorbeelden van 'de onderwerping aan de islam', zoals een Forza Italia-kopstuk het noemde. En die waren er genoeg. Zo was er op een school in De Marken besloten dat de leerlingen niet 'De Heer is gekomen' in de kerk zouden zingen, maar 'Jingle bells' op het dorpsplein. En op Sardinië had een school waar de helft van de leerlingen niet katholiek is geen trek gehad in een bezoek van de lokale bisschop.

Marco Parma kreeg ondertussen bezoek van drie onderwijsinspecteurs. Hun verslag ging naar de minister van onderwijs, die concludeerde dat de schoolleiding zich netjes aan de regels heeft gehouden. Iedere school mag immers zijn eigen vorm aan het kersfeest geven, en de beslissing om in januari een Winterfeest te houden was al in september genomen - lang voor het bloedbad in Parijs. Vanwege alle commotie kreeg de directeur wel een berisping voor zijn slechte communicatie met de pers. Hij denkt nog na over een eventueel ontslag.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden