Het schaatsvizier staat op Vancouver 2010

Morgen begint een nieuw schaatsseizoen. De teams van DSB en Telfort laten zich niet leiden door de dominantie van TVM. Ze volgen hun eigen route richting Vancouver 2010.

John Graat

Jac Orie had graag handzame conclusies getrokken na de desastreuze vorige winter. De coach van de DSB-ploeg annex wetenschapper zette alle feiten op een rij en onderzocht ze van alle kanten. „Ik kon er geen pindakaas van maken. Blessures, familieomstandigheden en ziekte, wat moet je ermee?” Ook bij Team Telfort werd geëvalueerd. De balans was positief. Al bleef het succes bij twee afstandstitels heel mager. „Ook Telfort had te maken met ziekte en pech. Voor de rest was het niet zó slecht”, zegt Ab Krook, de nieuwe technisch adviseur van de ploeg van Ingrid Paul.

DSB en Telfort verkeren in de schaduw van het ’groene bastion’: de succesvolle TVM-ploeg van Gerard Kemkers. Daar zijn de beste schaatsers van Nederland verzameld: Sven Kramer en Ireen Wüst, met in hun spoor Erben Wennemars en Carl Verheijen. Vorig seizoen drukte TVM de andere twee merkenteams publicitair naar de marge. Orie zegt dat hij zich niet van de wijs laat brengen. „Ik kijk niet naar andere teams. Wij trekken ons eigen plan en dat is voor elk individu weer anders. Kopiëren zit niet in mijn aard. Achter de feiten aan gaan, kan altijd nog.”

Bij Telfort is ook geen twijfel over de gevolgde trainingsmethoden, zegt Krook. Toch werd de voormalige topsportcoördinator, die vorig jaar met pensioen ging, aangesteld om alles rond de ploeg in betere banen te leiden. De begeleidingsstaf werd aanzienlijk uitgebreid, het aantal schaatsers groeide naar zeven. Er kwam een assistent-trainer bij, een fysiotherapeut, een sportpsycholoog en zelfs een osteopaat. Krook: „De ploeg van Ingrid is klein begonnen maar in de loop der jaren uitgebreid. Met de diversiteit van de rijders moet je rekening houden. Jonge jongens als Tim Roelofsen en Freddy Wennemars vragen om veel begeleiding.”

Het model van Telfort gaat meer de richting op van TVM. Krook kon zich afgelopen jaren ook niet vinden in de geluiden dat de heerschappij van die ploeg té groot was. Telfort haakt na dit seizoen af als sponsor. „TVM zou andere sponsors huiverig maken? Daar geloof ik niks van. TVM heeft laten zien wat voor geweldig product het schaatsen kan zijn. Het heeft een impuls aan de status van de merkenteams gegeven. Een bedrijf dat er goed naar kijkt, ziet wat er allemaal mogelijk is”, zegt Krook. Volgens hem is er ’duidelijke interesse’ van sponsors voor de ploeg-Paul.

Van een aanval op de hegemonie van TVM spreekt niemand bij de concurrentie. Toch heeft DSB zich wel aangepast voor deze winter. Mark Tuitert geeft niet langer prioriteit aan het allrounden. Dat liep vorig jaar uit een fiasco. Tuitert concentreert zich deze winter de 1000 en 1500 meter. Orie: „Mark moet eerst zorgen dat die afstanden goed worden. Hij heeft daar het grootste talent voor. En eerlijk is eerlijk, de concurrentie met Sven in het allrounden kan hij voorlopig niet aan.”

De keuze van Tuitert brengt voor meer lijn in het team. DSB richt zich nadrukkelijk op de afstanden tot en met 1500 meter. Orie versterkte zijn ploeg met Sjoerd de Vries (19), wereldkampioen junioren en een specialist op de middenafstanden. Hij moet zich aan het niveau van Tuitert en Simon Kuipers optrekken. Margot Boer, die vorig jaar al veelbelovend was, werd ook gecontracteerd. Zij voegde zich als sprintster bij Marianne Timmer en Annette Gerritsen. Orie: „Bij ons staat het vizier heel duidelijk op de Winterspelen van Vancouver in 2010.”

Boer, De Vries, Gerritsen en de jonge Wennemars: het zouden volgens Krook de nieuwe sterren kunnen worden. „Freddy kan hetzelfde gaan bereiken als zijn broer. Erben had de tijd mee, het sprinten moest zich in Nederland nog ontwikkelen. Als Freddy net zo veel de tijd krijgt om zich psychisch en lichamelijk te ontwikkelen dan zie ik in hem een hele grote schaatser. Maar hij is er nog láng niet.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden