Het sandwichsysteem in een pot vol bollen

In de dorpen om mij heen begint het verenigingsleven pas na de kermis op gang te komen. Gelukkig is men in de rest van Nederland gewoon doorgegaan en werd ik op heel wat met groen doorvlochten avonden als hoofdmoot gepresenteerd. In die rol bezing ik alles wat groeit en bloeit, wat er gebloeid zou kunnen hebben en wat er in de toekomst nog allemaal kan ontluiken na een kleine inspanning van onze kant.

Tussen Barneveld en Zierikzee bleek men te staan trappelen om de handen uit de mouwen te steken. De brandstof was ruimschoots aanwezig, ik hoefde alleen maar de lont te ontsteken want in de zaal wist men al alles van rozen, rotsplanten en fuchsia's. Over oude appelrassen was er pas een lezing geweest en na mij en mijn bloembollen is de volgende avond gewijd aan groenten-uit-eigen-tuin.

Die groene ontmoetingen van beginners en gevorderden op het tuinpad dragen onvermoede vruchten die nog seizoenen lang kunnen worden geconsumeerd. Mensen die denken alles over bollen te weten en alleen komen voor het gezellige kopje koffie, constateren na afloop van de avond dat ze het woord 'tulp' niet één keer hebben gehoord - het woord 'uh' trouwens ook niet - en zijn op slag gewonnen voor 'Bijzondere Bolgewassen'. Heel vroeger stond er 'Bijgoed' boven dit hoofdstuk maar mede door een opmerking van een opgetogen koningin Juliana heeft men alles wat geen tulp, hyacint of narcis was tot bijzonder bolgewas verklaard. Daardoor werden velen verleid tot een nieuwe kennismaking met bollen die er nu juist niet uitknallen.

Het bezit van een tuin is geen vereiste. Elke pot of schaal die minimaal vijftien centimeter diep is en potgrond kan bevatten, is geschikt om er de lente mee te vieren in de vorm van vroegbloeiende scilla's, sneeuwklokjes (Galanthus), sneeuwroem (Chionodoxa) of blauwe druifjes (Muscari). Plant zoveel bolletjes dat de pot royaal 'overbloest' maar zorg dat ze elkaar net niet raken. Ook overtollig water moet weg kunnen lopen. Geef dan slechts éénmaal flink water om de beworteling op gang te brengen en zet de pot buiten uit de wind, in blijde afwachting. Als het nodig is kan de winter door wat water gegeven worden.

Voor een langbloeiende grote pot kan het sandwichsysteem worden gebruikt, dit is het planten in laagjes. De grootste bollen, dus niet de eerst- of laatstbloeiende, worden het diepst geplant en dat kunnen sieruien (Alliums), narcissen of keizerskronen (Fritillaria imperialis) zijn. Strooi er potgrond over en plant dan vogelmelk (Ornithogalum), meiklokjes (Leucojum aestivum) of een niet alledaags druifje zoals Muscari latifolium of Muscari 'Saffier'. Bedek met grond en zet daar botanische crocussen, kleine irissen of Corydalis solida (vogeltje-op-de-kruk) in. Dek de pot af met een laatste laagje potgrond en steek er wat klimoprankjes in voor de aankleding. Ook kunnen er viooltjes worden geplant of zaailingen van vergeet-mij-nietjes en muurbloemen. Kies wel altijd bollen met een bloeitijd van januari tot juli!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden