’Het Rotterdamse stadhuis is met portret van Peper weer op orde’

Oud-burgemeester Bram Peper poseert samen met schilderes Clazien Immink voor zijn portret. De huidige burgemeester Opstelten (rechts) kijkt tevreden toe. Ook de kleinkinderen van Peper zijn erbij (Joel van Houdt) Beeld
Oud-burgemeester Bram Peper poseert samen met schilderes Clazien Immink voor zijn portret. De huidige burgemeester Opstelten (rechts) kijkt tevreden toe. Ook de kleinkinderen van Peper zijn erbij (Joel van Houdt)

Twee Ministers van Staat moesten eraan te pas komen. Maar sinds gisteren zijn Rotterdam en haar oud-burgemeester Bram Peper officieel verzoend.

Ruud van Haastrecht

Tien jaar lang was er een lege plek in de gang met Rotterdamse burgemeestersportretten. Maar „het Rotterdams stadhuis is weer op orde”, constateerde burgemeester Ivo Opstelten gistermiddag tevreden.

Na een langdurig conflict over de zogeheten ’bonnetjesaffaire’ hebben Rotterdam en oud-burgemeester Bram Peper de vrede getekend. Als blijk daarvan onthulde Peper zelf het portret dat schilderes Clazien Immink van hem maakte. Op het portret, aanzienlijk moderner dan de doorgaans statige andere schilderijen in de burgemeestersgang, staat Peper vereeuwigd voor de Erasmusbrug. De brug tussen de noordelijke en zuidelijke Maasoever is misschien wel de belangrijkste erfenis die Peper aan Rotterdam nalaat. Met de brug werd het achtergebleven Rotterdam-Zuid bij de rest van de stad getrokken en begon het stadsdeel aan een inhaalslag die nog volop gaande is.

Met het burgemeestersportret is wat Opstelten betreft ’een streep onder en een streep door’ de bonnetjesaffaire gezet. Het initiatief voor de verzoening werd deze zomer genomen door twee Ministers van Staat, oud-premier Ruud Lubbers en oud-minister Frits Korthals Altes. Twee eerdere bemiddelingspogingen waren mislukt, van de huidige PvdA-minister Eberhard van der Laan en oud-hoofdofficier van justitie Jan Wolter Wabeke. Lubbers en Korthals Altes zijn beiden Rotterdammers.

In zijn dankwoord signaleerde Peper dat beide partijen over hun eigen schaduw zijn heen gesprongen aangezien er sprake was van een echt waardenconflict: over de onkreukbaarheid van een openbaar bestuurder. „Een beetje integer bestaat niet”, citeerde hij wijlen Ien Dales, partijgenoot en evenals hijzelf minister van binnenlandse zaken. Het uiteindelijke vergelijk noemde Peper „niet moeders mooiste. Ik heb er bewust voor gekozen om het conflict met het gemeentebestuur niet op de spits te drijven. En blijven mokken is niet goed voor mijn geestelijke volksgezondheid”, citeerde hij zijn geliefde schrijver Gerard Reve.

De afgelopen dagen rakelden diverse gemeenteraadsfracties, Pepers PvdA incluis, het conflict wel weer op. Ze riepen de oud-burgemeester op alsnog de dertigduizend euro te betalen die hij de stad nog schuldig zou zijn aan onterechte declaraties. ’Schande’, reageerde Pepers advocaat Hans Mentink op de receptie. Hij wees erop dat de gemeente het nooit heeft aangedurfd om naar de rechter te stappen. „Ze hadden geen been om op te staan.” Wat Mentink betreft, had Peper alsnog af moeten zeggen. „Ik heb tegen hem gezegd: Ga er niet heen. Laat je niet voor een tweede keer beschadigen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden