Het rookgordijn sluit zich Hockeyers ook op halve kracht ongeslagen

BRUSSEL - Met een schat aan ervaring van welgeteld 1283 interlands in zijn basisteam, zal bondscoach Roelant Oltmans niet bang zijn dat het Nederlands hockeyelftal bibberend van de beginnerszenuwen aan zijn eerste wedstrijd op het WK begint.

Met een moyenne van ruim honderd caps per speler kan de ploeg in de meeste gevallen van de eigen kwaliteiten uitgaan. Een week voor het vertrek naar Australië (via Maleisië) bevestigde Oranje nog eens zijn status van kampioen van de vriendschappelijke wedstrijden. De eindzege in het vierlandentoernooi in Brussel was de vierde hoofdprijs die aanvoerder Marc Delissen in nog geen vijf maanden tijd in ontvangst mocht nemen. Na de eenvoudige overwinningen op Engeland (4-1) en België (8-1) en de wat moeizamere triomf over Spanje (2-0), is de ploeg van Oltmans inmiddels 21 wedstrijden ongeslagen.

Hoe mooi die serie ook oogt, met een loodzware trainingsweek in de benen speelde Nederland in de Brusselse voorstad Sint Lambrechts Woluwe allerminst de spreekwoordelijke sterren van de hemel. Gastheer België fungeerde zaterdag dan wel als kanonnenvlees, naast het achttal treffers van Bovelander (drie), Delissen, Klein Gebbink, Van Wijk, De Nooijer en Eikelboom, sprongen het missen van minstens zoveel uitgespeelde mogelijkheden, het herhaaldelijk in de Belgische buitenspelval lopen en het verprutsen van elf van de veertien strafcorners minstens zo in het oog. In een draak van een wedstrijd tegen Spanje bewees Oranje hoe doorslaggevend een surplus aan routine is: wel slecht spelen, maar op basis van een gedegen organisatie toch onbedreigd winnen (doelpunten Van Wijk en Veen). Het ligt aan het gebrek aan scherpte tegen weinig inspirerende sparringpartners dat de selectie er niets voor voelde mooie showtjes op te voeren. Zelfs de wijze waarop Bovelander zaterdag in zijn 218e interland z'n 200ste treffer voor Oranje vierde (Paul Litjens blijft met 267 doelpunten in 177 wedstrijden onbedreigd recordhouder), wekte de indruk dat ze moest worden ingepast in een begrafenisplechtigheid. Zijn teamgenoten wilden hem nog op de schouders nemen, maar daar was 'Flop' niet van gediend. “Ik vind dat onzin.” Met des te meer genoegen nam hij het cadeautje van zijn medespelers in ontvangst: een paar golfschoenen.

Reden tot ongerustheid is er volgens Oltmans niet. Inspanningsfysioloog Jos Geijsel onderwierp de groep donderdag nog aan een conditietest, die iedere fitte speler glansrijk doorstond. De komende weken staat de krachttraining prominent op het werkrooster. Op één punt is echter de onderhuidse spanning voelbaar; wanneer de naam Taco van den Honert valt. De Amsterdammer was dit weekeinde als ambteloos burger in Brussel aanwezig. Hijzelf praat nogal relativerend over zijn kuitbeenblessure en de trainingsachterstand, die hij de afgelopen twee weken opliep. “Als de rest in Maleisië aan het zwembad ligt, ga ik er fanatiek tegenaan.” En: “Ik heb in mijn leven al zoveel op corners getraind, dat ik gauw weer in het ritme zit.”

Van den Honerts clubcoach Joep Brenninkmeijer - van professie huisarts te Amstelveen - is wat somberder gestemd. Waar Brenninkmeijer het vermoeden uitspreekt dat de 'patiënt' tijdig zal zijn genezen, neemt Oltmans iedere twijfel bij voorbaat weg. “Hij gaat het voor honderd procent redden.” De aanvalsleider van Oranje heeft zich wat geforceerd, waardoor de pijn zich naar andere delen van het gekwetste been verplaatste. Zodoende vergt het 'ziekbed' iets meer tijd. Oltmans reageert ietwat geïrriteerd wanneer hij met verschillende versies over het genezingsproces van Van den Honert wordt geconfronteerd. Enige animositeit tussen hem en Brenninkmeijer is daaraan niet vreemd. De technische man van de landskampioen stak de bondscoach niet bepaald een hart onder de riem door de positie van Erik Jazet als laatste man ter discussie te stellen. Hij had liever de door Oltmans gepasseerde Walter Drenth (toevallig wel een Amsterdammer) op die plaats gezien. “Ik vind Drenth als libero beter. Jazet is een typische mandekker. Als straks op het WK drie man van Australië of Duitsland op hem afkomen, lijkt Drenth me beter in staat dat gevaar te beteugelen.” Die kritiek staat niet op zichzelf. In Amsterdam-kringen - en dat beperkt zich niet exclusief tot Brenninkmeijer - wordt aan het improvisatie- en taktisch vermogen van Oltmans getwijfeld wanneer het down under onverhoopt tegen gaat zitten. De oefenreeks fungeerde wat dat betreft als rookgordijn. De laatste nederlaag dateert immers van 20 maart dit jaar.

Nederland is één van de favorieten voor de wereldtitel, zoveel is na 21 successen op rij duidelijk. Wat de ware mogelijkheden van het elftal zijn, laat zich echter voor een deel raden. Bovelander cs verprutsten met opzet een groot aantal strafcorners om geen staatsgeheimen prijs te hoeven geven. En wat de tegenstand in de testmatches betreft: de bondscoach liet wel een heel klein kransje landen regelmatig op de koffie komen. Wat de andere serieuze kandidaten voor de World Cup hebben laten zien, zijn hooguit de nevelflarden waarachter zij hun stellingen hebben betrokken. Oltmans koos er bewust voor ploegen als Australië en Pakistan in de oefencampagne te mijden. “Het WK is voor hen vroeg genoeg om er achter te komen hoe sterk we zijn.” Van het altijd gevaarlijke Duitsland is meer bekend, namelijk dat het jonge elftal van coach Paul Lissek er de afgelopen maanden maar weinig van bakte. Zo werd de vorige week tweemaal van Spanje verloren. Op zijn zoektocht naar een fractie van de som van 1283 interlands aan routine, vond Lissek de 24-jarige Andraes Becker, topscorer in de competitie, bereid zijn tentamens omwille van het WK op te schuiven. “De Duitsers zijn altijd een favoriet. Als geen ander kennen zij de wetten van toernooihockey,” wenst Oltmans zich geen zand in de ogen te laten strooien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden