NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Het roodborstje, zo schattig! Meestal tenminste...

Het roodborstje is een van onze populairste vogels. Wie vindt roodborstjes nou niet schattig? Hun opbollende buikje met de oranjerode borst, waarboven twee kraaloogjes glimmen, is vertederend koddig. Roodborstjes hippen en scharrelen door de tuin, en als je spit, schoffelt of harkt, komt er algauw zo’n dotje poolshoogte nemen. Het zou overigens kunnen dat het gezellige vogeltje meer belangstelling heeft voor de door de tuinier blootgelegde insecten dan voor de tuinier zelf.

Roodborstjes zijn er de hele winter, ze zingen ook de hele winter, ze zingen soms zelfs midden in de winternacht. Niet voor niets staan ze op menige kerstkaart en kerstpostzegel, vooral in Engeland, waar Robin Roodborst alle vogelverkiezingen even glansrijk wint als bij ons de grutto.

Nog even een pik na geven

Op Facebook ging een bericht rond van twee roodborstjes, waarvan één tegen een raam vloog en versuft neerviel, waarna de ander zijn vriendje probeerde op de been, pardon poot, te porren. Honderden mensen reageerden met hartjes. Geweldig vond men het, ontroerend. 

Ik was er niet bij, maar ik durf te wedden dat het versufte roodborstje zich te pletter vloog tijdens een poging te ontsnappen aan zijn bloeddorstige rivaal. En dat die rivaal zijn overwinning bekrachtigde door de verslagen vijand nog even een pik na te geven. Roodborstjes zijn intolerant jegens soortgenoten, hun geliefde uitgezonderd. Ze zingen, omdat ze hun jachtgebiedje, uw tuin bijvoorbeeld, voor zichzelf willen houden.

Als ik ’s morgens in de schemer de tuin in kijk, zie ik altijd een roodborstje. De hele dag scharrelt hij rond. Zo lang mogelijk blijft hij de tuin afschuimen, op zoek naar larfjes, zaadjes en door mij geserveerde kruimels. Ik zie niet wat-ie doet als het helemaal donker is. Hij zoekt vast een plekje in een boom of struik. Zou hij een vaste slaapplek hebben of telkens een andere? Als ie ’s nachts wakker wordt, zingt hij even. Zo schattig!

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden