Het rommelt in Groningen

Nadat Alex Pitstra buiten de gevestigde orde om zijn prachtige debuutfilm 'Die Welt' maakte, staat er alweer een nieuwe Groningse regisseur op. En evenals Pitstra maakte buurtgenoot Cengiz Özgök zijn debuutfilm 'Cold Breezes' in eigen beheer.

Er kwam geen filmfonds aan te pas. Geen ingewikkelde computertechnieken, en geen pruiken en kostuums. Özgök ging ook niet naar de filmacademie. Hij was negen jaar toen hij in 1970 samen met zijn ouders vanuit Istanbul in Delfzijl arriveerde, de Oost-Groningse stad aan de Eems, waar hij vijfentwintig jaar in fabrieken werkte, totdat de sodafabriek Brunner Mond BV hem in 2009 ontsloeg, en Özgök op zijn vijftigste besloot zich alsnog aan zijn grote liefde te wijden: de film.

'Cold Breezes' ('Waterkoud') vertelt het verhaal van de Syrische vluchteling Izzat die per schip in de haven van Delfzijl arriveert. Izzat sluit vriendschap met havenarbeider Reinder en diens ex-vriendin Inge, die als caissière in de plaatselijke supermarkt werkt. Twee eenzame zielen die niets liever willen dan Delfzijl ontvluchten, terwijl Izzat er een nieuw thuis probeert te vinden.

"Wat mij interesseert is het vereenzamingsproces in het westen", vertelt Özgök aan de telefoon. "Het is iets wat mij grote zorgen baart. Individualiteit die overslaat in egoïsme. Ik zie het overal om me heen, mensen die binding met elkaar verliezen."

De Turkse Delfzijler die opgetogen de première van zijn eerste speelfilm tegemoet ziet, aanstaande zondag in het Groninger Forum, vertelt zijn verhaal in mooie, heldere beelden waaruit een grote liefde voor het landschap spreekt.

Opmerkelijk genoeg zagen we zestien jaar geleden iets dergelijks in het speelfilmdebuut van de Nederlands-Algerijnse regisseur Karim Traïdia. 'De Poolse Bruid' was het verhaal van een eenzame Groningse boer en een Poolse vrouw op de vlucht voor haar pooiers, maar vooral ook een ode aan het Groningse platteland, in de film zo mooi bezongen door Ede Staal.

In de Groninger Gezinsbode beschrijft Özgök zijn liefde voor Delfzijl en omgeving als volgt: 'De binnenhaven is prachtig. Maar ook in en rond Termunten en Termunterzijl kun je als filmer je hart ophalen. De pier van Oterdum, de sluizen, de modder op de dijk, de natte stenen. En het is hier nog echt stil.'

Kortom: het rommelt in Groningen waar Özgök, Pitstra en de jongens van het Groningse productiehuis Schaftkip inmiddels de krachten bundelden, en betekenis geven aan mooie kleine verhalen, diep geworteld in de eigen ervaringswereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden