Het rommelt bij museum Het Valkhof in Nijmegen

museum | Er zijn financiële problemen, het bezoek valt tegen, de directeur is geschorst en er komen geen nieuwe exposities.

Op de gevel van het gebouw prijken twee gladiatoren met zwaarden, klaar voor het gevecht. Het is een toepasselijke metafoor voor de strijd die woedt rond het Valkhof. Deze week zijn twee onderzoeken begonnen in en over het museum. Alles uit de krochten moet boven tafel komen. En dan gaat het niet om bijzondere Romeinse voorwerpen, maar om informatie. Wat liep er allemaal mis de afgelopen periode?

Het museum kampt met tegenvallende bezoekersaantallen, zo tussen de 75.000 en 90.000. Eigenlijk zijn zo'n 100.000 bezoekers per jaar nodig. Het tij moest gekeerd en er kwamen plannen voor een omvangrijke verbouwing die het museum aantrekkelijker moeten maken.

De in 2015 aangestelde directeur Arend Jan Weijsters schoot deze plannen echter af toen hij aan het roer kwam te staan. Ze waren volgens hem niet goed onderbouwd en veel te duur. Er waren toen al tonnen aan uitgegeven. Onder leiding van Weijsters werd een meer bescheiden verbouwingsplan gemaakt, maar dat wilde de raad van toezicht niet goedkeuren. Toen Weijsters en zijn collega-directieleden eind vorig jaar het vertrouwen opzegden in de raad van toezicht, werd Weijsters geschorst door de raad. Dit tegen de wil van het personeel.

Buiten het museum bleef dat niet onopgemerkt. De BankGiroLoterij maakte pas op de plaats met subsidie. Ook de gemeente Nijmegen is terughoudend en stelt het Valkhof min of meer onder curatele. De gemeente maakt de jaarlijkse subsidie niet in één keer over, maar voorlopig per maand. Pas als er meer bekend is over de situatie van het museum, wil wethouder Bert Velthuis beslissen over een nieuwe bijdrage voor de komende jaren.

Er kwam een interim-directeur, Jan van Laarhoven, die vooral als taak heeft de levensvatbaarheid en toekomst van het museum te onderzoeken. Hij laat ook bekijken wat er de afgelopen tijd bestuurlijk allemaal misliep. Begin april moet er duidelijkheid zijn. Weijers overwoog nog per kort geding zijn baan terug te eisen, maar besloot dat dit toch niet in het belang van het Valkhof zou zijn.

Van Laarhoven wil niet op de onderzoeken vooruitlopen, maar hij constateert dat het Valkhof hoge beheers- en huisvestingskosten heeft die zwaar op de begroting drukken. Zo is het museum belast met een provinciale taak om een deel van de collectie te beheren, maar dat levert het Valkhof verder niets op.

Volgens Van Laarhoven staat het museum hoe dan ook een zwaar jaar te wachten. Het zou eigenlijk in maart voor een half jaar dicht gaan voor de grote verbouwing. "We maken pas op de plaats en zijn voorzichtig met grote uitgaven op dit moment." De gladiatoren-expositie stopt begin maart en er is geen nieuwe tentoonstelling. "Daar is ook geen geld voor, dus we gaan grasduinen in onze eigen collectie", aldus Van Laarhoven.

De vraag dringt zich op of een museum dat meer dan 100.000 bezoekers per jaar nodig heeft wel levensvatbaar is in Nijmegen. Dat lijdt geen twijfel, zegt Van Laarhoven. "Als je vergelijkbare musea bekijkt, dan zie je dat het hen wel lukt om die bezoekers te trekken."

Volgens de interim-directeur is het voortbestaan van het Valkhof niet in gevaar, maar is het vooral de vraag hoe het museum op een gezonde manier verder kan gaan.

undefined

Van archeologie tot moderne kunst

m het Valkhof in Nijmegen heeft een uitgebreide gevarieerde collectie van archeologische voorwerpen, oude kunst en moderne kunst. Er is veel aandacht voor het

Romeinse verleden van de stad en omgeving. Het museum kampt al langer met tegenvallende bezoekerscijfers. Dat geldt ook voor de uidige expositie over de gladiatoren. Tot nu toe kwamen er 40.000 bezoekers op af, terwijl er gerekend was op 95.000 mensen. Dat aantal was ook nodig om uit de kosten te komen. Het museum hoopt nog op een eindsprint de komende maand.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden