'Het roer moet om in Rotterdam'

ROTTERDAM - Rotterdam moet nu snel onderkennen dat de oude economische strategie van voortbouwen op haven en industrie, is achterhaald.

HENNY DE LANGE

Het is een fictie te denken dat zwaar inzetten op werkgelegenheid en op industriële vernieuwing hand in hand kunnen gaan. In plaats van geen woorden maar daden moet Rotterdam een internationale reputatie opbouwen van 'kennisstad', want alleen in de kennissector kunnen mensen elkaar nog flink bezighouden.

Hoogleraar economie dr. A. Klamer geeft het stadsbestuur er flink van langs in zijn bijdrage aan de essaybundel 'Rotterdam naar 2005'. Daarin geven tien hoogleraren van de Erasmusuniversiteit hun visie op de ontwikkelingen in Rotterdam. De gisteren gepresenteerde bundel is volgens burgemeester Peper een prikkelende bijdrage aan het toekomstdebat over Rotterdam, dat zaterdag uitmondt in een stadscongres. Dan worden de resultaten gepresenteerd van de gesprekken en discussies die de afgelopen maanden zijn gevoerd met burgers en maatschappelijke organisaties over de toekomst van de stad. B & W besloten dit voorjaar tot zo'n brede stadsdiscussie.

Als het aan Klamer ligt, gaat het roer niet alleen in economisch opzicht drastisch om. Rotterdam moet niet alleen gáán voor een kennisintensieve economie door bijvoorbeeld de havenlogistiek uit te bouwen tot het logistieke brein van de transportstromen in Europa. Rotterdam moet ook gáán voor een levendiger binnenstad. De stad heeft nog veel te weinig vertier, meent Klamer. Ook pleit hij voor meer allure en verfijning, al is de Erasmusbrug in dit opzicht een positieve uitzondering.

Met het oog op de komst van de kenniseconomie van de 'gekken met kleine bedrijfjes', is het volgens de econoom raadzaam dat de stad een andere identiteit krijgt. “Immers, deze mensen willen een stad waar het gebeurt, een stad van reputatie en indrukken.” Concreet stelt Klamer voor om in ieder geval de winkelpromenade Lijnbaan, 'die oogt als een serie noodgebouwen', te vervangen door een echte compacte mall. Ook zou hij oude sierlijke gebouwen van voor de oorlog hier en daar terug willen bouwen. De straten moeten nauwer en intiemer. Verder zou het stadsbestuur een Rotterdamse Academie moeten oprichten, waar mensen in een sabbatical year op een welhaast Griekse of kloosterachtige wijze kunnen discussiëren over theologie, kunst en filosofie.

Meer wetenschappers benadrukken het belang van een levendige binnenstad. Grootste ergernissen van de hoogleraren blijken te zijn de Boompjeskade, waar je niet kunt fietsen, wandelen en flaneren, het sowieso ontbreken van flaneermogelijkheden, de stadsentree bij het centraal station en de Lijnbaan.

De bijdragen mochten geen 'hoofdpijnstukken' worden met voetnoten en citaten, was de wetenschappers tevoren te verstaan gegeven, zegt de socioloog prof. dr. A. C. Zijderveld, die de eindredactie voerde. “Daaraan hebben ze zich keurig gehouden.” Wat Zijderveld opvalt is dat de wetenschappers goed zijn in het analyseren van het hier en nu, maar problemen hebben met de toekomst. “Niets is ook moeilijker voor wetenschappers dan uitspraken doen over de toekomst, omdat ze geen data meer hebben om op terug te vallen, maar in feite aan whisfull thinking moeten doen.”

Prof. dr. H. Galjaard (geneeskunde) heeft daar als enige geen problemen mee. Hij eindigt zijn bijdrage met een toekomstfantasie over 'de nieuwe Rotterdammer'. Rotterdam wordt in zijn visie onderdeel van de metropool Amrohaghe en Nederland een provincie van Duitsland. Het vliegen heeft de oplossing voor de fileproblematiek gebracht. Wetenschappers hebben het energieprobleem opgelost, iedereen kan zijn eigen huidskleur uitzoeken, betaalde arbeid heeft zijn primaat verloren, de grootste genetische en culturele verschillen binnen de wereld zijn verdwenen. Rotterdam is niet meer dan een stadswijk. Alleen het standbeeld van Peper, de laatste burgemeester van Rotterdam, herinnert nog aan andere, vroeger tijden...

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden