Schade

Het Rode Kruis blijft langer op Sint-Maarten voor de wederopbouw na orkaan Irma

Het dagelijks leven in Philipsburg kwam in december 2017 maar langzaam weer op gang, nadat orkaan Irma Sint-Maarten had aangedaan. Beeld ANP
Het dagelijks leven in Philipsburg kwam in december 2017 maar langzaam weer op gang, nadat orkaan Irma Sint-Maarten had aangedaan.Beeld ANP

Tweeënhalf jaar nadat orkaan Irma over Sint-Maarten is geraasd, zijn nog niet alle beschadigde daken gerepareerd. Het Nederlandse Rode Kruis gaat in de komende maanden nog eens tweehonderd daken herstellen.

De kosten van het project bedragen 3,3 miljoen euro. Dit geld komt uit een fonds dat door de Wereldbank wordt beheerd. Nederland heeft daar eerder 470 miljoen euro in gestort. Met het extra geld kan de hulporganisatie tot eind oktober nog eens tweehonderd daken herstellen.

De afgelopen jaren kon het Rode Kruis ruim duizend daken repareren met geld dat werd opgehaald met de nationale actie ‘Nederland helpt Sint-Maarten’. De hulporganisatie voerde de reparaties tot nu toe uit in de negen zwaarst getroffen wijken, maar gaat nu ook in andere wijken daken herstellen. “We zijn begonnen in de wijken waar de meeste schade was en waar de kwetsbaarste groepen wonen. Nog altijd zijn er families die hulp nodig hebben met het herstellen van hun woning”, aldus Fanny de Swarte, hoofd van de hulpoperatie van het Rode Kruis op Sint-Maarten.

Via de tv-actie Nederland helpt Sint-Maarten is destijds 18 miljoen euro ingezameld om de door de orkaan getroffen eilandbewoners te helpen. In de eerste maanden na de ramp kregen 27.000 mensen noodhulp in de vorm van water, voedselpakketten en hulpgoederen, aldus het Rode Kruis. Op het Nederlandse deel van Sint-Maarten, een autonoom land binnen het koninkrijk, wonen ruim 40.000 mensen.

Kinderen worden op op school voorbereid op nieuwe stormen

Vrijwel al het geld van de inzamelingsactie is nu uitgegeven aan onder meer schoolmaaltijden, voedselbonnen en projecten om de bevolking beter op nieuwe rampen voor te bereiden. In juni begint het orkaanseizoen weer. De voorbereiding vindt ook op scholen plaats, waar kinderen er aan de hand van lesmateriaal van het Rode Kruis over leren.

Aan geschoolde bouwvakkers is op Sint-Maarten nog steeds grote behoefte; een van de redenen dat de wederopbouw 2,5 jaar na de ramp nog niet is voltooid. De economie van het eilandsdeel is heel eenzijdig gericht op het toerisme en een groot deel van de bevolking werkt in deze sector. Na Irma stortte het toerisme in en daardoor kwamen veel mensen zonder werk te zitten.

“We hebben inderdaad wat vertraging opgelopen met ons dakreparatieproject”, zegt Rode Kruis-woordvoerder Iris van Deinse over het tekort aan vaklieden. “Na de orkaan was er een groot tekort aan mensen met deze vaardigheden. Met omscholingsprojecten proberen we dat te verbeteren.”

Daken die door de hulporganisatie zijn gerepareerd, zijn ‘vrij stevig’, volgens Van Deinse. “Dat gebeurt op een manier die beter bestand is tegen orkanen, we maken ze zo orkaanbestendig als mogelijk is.”

Politieke verdeeldheid hindert wederopbouw

De autonome status van het kleine Sint-Maarten staat adequate wederopbouw in de weg. Vorige jaar zeiden Nederlandse hoge ambtenaren in deze krant dat de autonomie van Sint-Maarten achteraf een illusie is gebleken. Vooral de Staten, het parlement, kunnen de autonomie niet aan en werken de wederopbouw consequent tegen. De politiek en het zakenleven op Sint-Maarten worden gedomineerd door een kliek van duizend personen die vooral hun eigen belangen nastreven.

September vorig jaar viel de regering van Sint-Maarten. Twee volksvertegenwoordigers van regeringspartij United Democrats stapten op en verklaarden zich onafhankelijk. Ze waren ontevreden over het tempo van de wederopbouw na de orkaan. Het eiland zou armer zijn geworden, en de tijden onzekerder.

Na de verkiezingen van afgelopen januari, de vijfde in tien jaar tijd, blijft Sint-Maarten politiek verdeeld. In het vijftien zetels tellende parlement werden vijf partijen gekozen, met als winnaar de National Alliance met 35 procent van de stemmen. Door steeds terugkerende onenigheid in de diverse coalities kende Sint-Maarten de afgelopen tien jaar negen verschillende regeringen.

Lees ook:

Waar blijft de Wereldbank, zingen ze op Sint-Maarten

Tijdens de wederopbouw van het in 2017 door orkaan Irma getroffen Sint-Maarten, volgt Trouw Christina Hodge, de wijkoudste van Dutch Quarter. Heel langzaam krabbelt haar buurt op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden