Het ritselt in het gras

Hebben kleine mannetjes het voorzien op kinderen?

Een thriller waarin mogelijk trollen rondwaren, is dat leuk? Als we de Noorse succesauteur Karl-Ove Knausgård moeten geloven wel. En wie begint in 'Stallo', het boek waarover Knausgård zo enthousiast is, begrijpt waarom.

Op precies dezelfde realistische wijze die Knausgård zelf hanteert, beschrijft de Zweed Stefan Spjut hoe een moeder en haar jonge zoontje hun intrek nemen in een vakantiehuis in de bossen van Noord-Zweden, waar het vreemd ritselt in het gras.

Misschien zijn ze toch niet zo alleen als ze denken. De jongen wil spelen en trekt gevaarlijk diep het bos in - de dreiging is meteen wurgend. Dat moet overigens ook de verdienste van de vertaalster zijn.

Enger wordt het nog als je beseft dat onder de Samische volkeren daar in het noorden verhalen de ronde doen over kleine figuurtjes, zeg maar trollen, die een bijzondere belangstelling hebben voor mensenkinderen.

Na deze spannende proloog vertelt Spjut het verhaal vanuit twee verschillende perspectieven. Allereerst vanuit Susso Myrén, een inwoonster van het stadje Kiruna, vlakbij de poolcirkel.

Haar overleden vader heeft ooit een luchtfoto gemaakt waarop een bijzonder wezen te zien was. Susso zet diens speurwerk op modernere wijze voort door haar internetsite open te stellen voor mensen die ook ervaringen met trollen hebben. Daar komen al snel meldingen binnen van kleine mannetjes die te zien zijn in de buurt van jonge kinderen. Als een jongen verdwijnt, gaat Susso op zoek naar de daders. Als er al trollen bestaan, zijn dat dan zelf de daders of worden ze op pad gestuurd door mensen die kwaad in de zin hebben?

Het tweede perspectief is van de man die naast een schuur woont waarin 'vreemde wezens' zich hebben verzameld. een man die opdrachten uitvoert - en ook betrokken lijkt bij kinderontvoering, maar van wie de lezer zich al snel gaat afvragen hoe hij zelf eigenlijk op die mysterieuze plaats is beland. Susso en de kinderontvoerder werken langzaam naar elkaar toe. Spannend wordt het daarbij absoluut, ook voor de lezer die niks met trollen opheeft.

Die moet wél door hoofdstukken ploegen waarin Susso het heel gezellig heeft met haar naasten - het is de vraag of verkoopkanon Knausgård zo ver heeft doorgelezen voor hij zijn aanbeveling uitsprak.

Stefan Spjut: Stallo. Vertaald uit het Zweeds door Edith Sybesma. Cargo, Amsterdam, 575 blz. euro 24,90

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden