Het rijden in een keurslijf heeft Peter Sagan veranderd

Peter Sagan, hier kort nadat hij zijn naam heeft geplakt in een van de beroemde douches langs de wielerbaan in Roubaix. Beeld BELGA
Peter Sagan, hier kort nadat hij zijn naam heeft geplakt in een van de beroemde douches langs de wielerbaan in Roubaix.Beeld BELGA

Peter Sagans recente resultaten vallen wat tegen. ‘Het moeten rijden in een keurslijf heeft Sagan wel veranderd.’

Kick Hommes

Als het peloton zich zondag voor de start van Parijs-Roubaix verzamelt in het Franse Compiègne, is Peter Sagan gegarandeerd twee keer aanwezig. Een keer als renner, een keer als kartonnen bord. Maar waar het bord vorig jaar nog werd gebruikt als selfievervanger voor de echte Sagan, staat er dit jaar ook een reclameboodschap op. Fans kunnen prijzen winnen (van Sagan), als ze tenminste meedoen aan een prijsvraag op internet.

Het is maar een kleine verandering, maar het toont de marktwerking rond de Slowaakse ex-wereldkampioen perfect aan. Alles gaat steeds net een stapje verder. De carrière van Sagan is namelijk veel meer dan alleen hard fietsen. Sagan is een merk. Vorig jaar bij de presentatie van zijn boek ‘Mijn wereld’ kregen journalisten een douchekop mee van zijn sponsor.

Sagan (29) is al jaren een merk, zeker na de afgelopen drie jaar als wereldkampioen. Donderdag na de verkenning van Parijs-Roubaix mocht Sagan zijn naamplaatje plakken in de beroemde douche bij de wielerbaan. Het vuil zat nog op zijn gezicht terwijl hij gedwee in de tientallen camera’s keek. “Ik had gehoopt alleen te douchen”, zei hij na afloop lachend. Aan aandacht geen gebrek voor de titelverdediger.

Niet perfect

Maar nu de resultaten wat achterblijven, worden de moeilijke kanten zichtbaar. Zo stond hij dit jaar de dag voor Milaan-San Remo niet helemaal fit nog op een presentatie van zijn fietssponsor Specialized waarbij een nieuwe fiets in de ‘Sagan-collectie’ werd getoond. Ook vindt hij het wielrennen zelf minder leuk worden. In meerdere interviews gaf hij aan dat hij blij is dat hij niet nog jaren in het peloton hoeft te blijven, gezien alle verplichtingen die op hem af komen.

Niet dat de drievoudig wereldkampioen slecht rijdt. In de Tour Down Under in januari won hij één rit. Een maag- en darmvirus dat hij op trainingskamp opliep en waarvan hij naar verluidt vier kilo afviel, weerhield hem niet er niet van om vierde in Milaan-San Remo en elfde in de Ronde van Vlaanderen te worden. Toch gaf hij zondag in Oudenaarde in weinig woorden aan dat hij zich niet helemaal senang voelde. Hij is niet zoals hij drie jaar geleden was, zei Sagan. Zijn ploegleider Paxti Vila zei tegen de wielersite Cyclingnews hetzelfde: “Hij heeft niet het gevoel dat hij had in het verleden. Het gaat goed, maar niet perfect.”

Vooral de manier waarop die resultaten worden behaald, is opvallend. Sagan is niet meer dominant aanwezig. Zijn vrijpostigheid en de attractieve manier van koersen lijken te worden gekaapt door een jongere generatie, waarbij met name Mathieu van der Poel opvalt. Diens ploegleider, Michel Cornelissen, vertelde in Vlaanderen dat het rijden in een keurslijf Sagan wel heeft veranderd. “Ik denk dat Mathieu nu rijdt zoals Sagan was. Je ziet ook dat Sagan het veel leuker vond toen hij nog geen ploeg om zich heen had. Toen reed hij overal, altijd. Dat gebeurt nu minder.”

Mopperen

Bij afwezigheid van Van der Poel, die de Franse klassiekerkoers laat schieten om ‘in de toekomst nog wat nieuws te hebben’, is het wel weer aan fietskunstenaar Sagan om ‘gek’ te doen op de fiets. In zijn boek (van die douchekop) vertelt hij onder meer dat hij vorig jaar in de koers meerdere keren tegen het achterwiel van de Belg Jelle Wallays aanbotste om zo te proberen zijn stuur recht te zetten. Dat lukte niet, maar toch won hij uiteindelijk wel.

Dat kan zondag ook zo gaan. De zoektocht naar antwoorden omtrent de vorm van Sagan voltrekt zich overigens wel volgens een vast script. “Weer dezelfde vragen”, mopperde Sagan bij de persconferentie voorafgaand aan de Ronde van Vlaanderen. “Weet je wat ik altijd zeg? Het gaat meer om resultaten dan om vorm. Als ik de Ronde win, ben ik opeens voortreffelijk. Win ik niet, dan ben ik slecht in vorm.”

Hetzelfde geldt voor Parijs-Roubaix, morgen.

De beruchte kasseistrook door het Bos van Wallers-Arenberg uit de wielerklassieker Parijs-Roubaix is ingrijpend opgeknapt. Beeld PIETER EVELEIN, ANP
De beruchte kasseistrook door het Bos van Wallers-Arenberg uit de wielerklassieker Parijs-Roubaix is ingrijpend opgeknapt.Beeld PIETER EVELEIN, ANP

Bos van Wallers ‘gerenoveerd’

De renners rijden in Parijs-Roubaix over 54,5 kilometer aan kasseien. Dit jaar verdient het Bos van Wallers bij Arenberg speciale vermelding. De eerste 500 meter van de beroemde kasseienstrook van 2,3 kilometer zijn onlangs ‘gerenoveerd’ door de Vrienden van Parijs-Roubaix, een belangenvereniging van fans die slecht liggende stroken herstelt. Dit omdat de kans groot was dat bij regen het te gevaarlijk was om er nog overheen te rijden. Het modder en het gras dat de kasseien een groene laag gaf werd onder hoge druk weggespoten. Tussen de kasseien kwam extra metselzand te liggen.

Niet dat de strook nu makkelijker is. Alleen begaanbaarder.

Lees ook:
Sagan pakt Frankrijk weer in

Vorig jaar kwam Peter Sagan weer naar de Ronde van Frankrijk, een jaar nadat hij uit de Tour was gezet. En Sagan was weer ouderwets Sagan. Hij pakte iedereen in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden