Het regent weer lintjes, maar nog niet echt voor vrouwen

Actrice Jenny Arean in De Nieuwe Kerk met haar koninklijke onderscheiding. De cabaretière is tijdens de jaarlijkse lintjesregen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Beeld ANP
Actrice Jenny Arean in De Nieuwe Kerk met haar koninklijke onderscheiding. De cabaretière is tijdens de jaarlijkse lintjesregen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.Beeld ANP

In afwachting van Koningsdag regent het vandaag ruim 2900 blauworanje lintjes. Dat is iets meer dan vorig jaar. Vooral mannen krijgen een koninklijke onderscheiding.

Marissa Klaver

Achttien mensen worden benoemd in de Orde van de Nederlandse Leeuw, de overige 2894 treden toe tot de Orde van Oranje Nassau. Slechts 36 procent van die onderscheidingen ging naar een vrouw. Het aantal vrouwen met een lintje neemt de laatste vijf jaar nauwelijks toe.

Bijna alle lintjes werden uitgereikt vanwege vrijwilligerswerk of mantel- en pleegzorg. Slechts 126 onderscheidingen waren ten ere van een betaalde baan. Ook de oudste gedecoreerde is een enthousiaste vrijwilliger: de 105-jarige meneer Du Pon uit Vlaardingen. Sinds 1934 helpt hij mee in de kerk en ondersteunt hij mensen met schulden. Sportman Michael van Gerwen is de jongste ‘ridder’. De 29-jarige Brabander voert momenteel de wereldranglijst bij het darten aan.

In Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland wonen de meeste gedecoreerden. Ook op Aruba, Bonaire en Curaçao werden 23 lintjes uitgedeeld. Dat zijn er acht minder dan vorig jaar. Op Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba ontving dit jaar niemand een onderscheiding. Ook staat niet elke aanvraag garant voor een koninklijk lintje: van de ruim 3200 verzoeken werd 11 procent afgewezen.

Benieuwd wie er in uw buurt een lintje heeft gekregen? Zoek in onderstaande kaart uw woonplaats op. De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Bekende gedecoreerden

Onder de bijna drieduizend gedecoreerden zijn ook bekende Nederlanders. Zo zijn onder anderen cabaretière, actrice en zangeres Jenny Arean en striptekenaar en illustrator Eric Heuvel benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Caroline Tensen kreeg een lintje en is nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.  Beeld ANP
Caroline Tensen kreeg een lintje en is nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.Beeld ANP

Daarnaast worden presentatrice Caroline Tensen, radiomaker Edwin Evers, beeldend kunstenaar en musicus en componist Krijn van Driel, programmamaker Tanja Jadnanansing, acteur John Leddy en bassist Bert Ruiter benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Ook verschillende hoogleraren ontvangen vandaag een lintje. Dit zijn onder anderen Jan Aarts (hoogleraar experimentele natuurkunde Universiteit Leiden), Sidarto Bambang Oetomo (emeritus-hoogleraar neonatologie aan de TU Eindhoven en oprichter van Bambi Medical), Jenny Dankelman (hoogleraar medische technologie TU Delft) en Andy van den Dobbelsteen (hoogleraar climate design & sustainability TU Delft).

Ook Radio 538-dj Edwin Evers is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.  Beeld ANP
Ook Radio 538-dj Edwin Evers is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden