Het regent vragen op drugssites

Verslavingsexpert pleit voor opnieuw invoeren drugstests op feesten

"Dit zet je wel aan het denken", zegt de 26-jarige Kristel uit Limburg. "Eigenlijk zou ik moeten stoppen met xtc, maar ja, het festivalseizoen komt eraan hè."

Ze reageerde op het overlijden van een twintigjarige vrouw uit Sittard aan de gevolgen van slechte xtc. De vrouw overleed in de nacht van dinsdag op woensdag.

Hiermee staat de teller in Limburg dit jaar al op vier dodelijke slachtoffers. De politie ziet een te hoge dosis mdma of de vervuilende stof pmma als oorzaak.

Op websites over drugs en uitgaan regende het vragen. Welke pillen zijn vervuild? Waar kunnen we pillen laten testen?

Kristels pillen, oranje Q-dances, werden getest door haar dealer. Dus hoefde ze zich geen zorgen te maken, vond ze.

Joep (20) uit Waalwijk liet zijn roze hartjes niet testen. Vrienden gebruikten de pillen immers al. Vanavond, als hij naar het hardcorefeest 'Masters of Hardcore' (20.000 bezoekers) gaat in Den Bosch, neemt hij weer. "Het hoort erbij. Zo'n feest duurt tot 07.00 uur. Met bier is het minder leuk."

Hij neemt eerst een halfje om te proberen. "We zien wel", zegt hij.

In de Brabanthallen hangen vannacht waarschuwende posters.

"Wil je toch drugs gebruiken? Laat dan je drugs van te voren testen", luidt het advies.

Meer mensen dan normaal belden naar de zeven centra waar in Limburg drugs getest kan worden. Voor 2011 worden geen honderd, zoals normaal, maar tweehonderd verzoeken verwacht.

Maar met duizenden, zo niet tienduizenden gebruikers is dat niet veel, erkent Hans Dupont, hoofd verslavingspreventie van de Limburgse instelling voor verslavingsproblematiek Mondriaan. Liever zou hij zien dat het testen op feesten wordt toegestaan, net als in de jaren negentig. Het eerste kabinet-Balkenende verbood dat.

"We gebruikten toen een eenvoudig zuurtestje. Je kunt dan niet alle slechte stoffen herkennen, maar je herkent verkeerde pillen wel. Die haal je er dan tenminste uit."

Volgens Trimbos, hét kennisinstituut over verslavingszorg, geldt dat maar voor zo'n dertig á veertig procent. De officiële lijn is daarom dat zo'n maatregel een gevoel van 'schijnveiligheid' geeft voor mensen wier pillen er niet uitgefilterd worden. Om die reden besloot Trimbos gisteren om geen foto's te tonen van de vervuilde xtc-pillen.

Onbegrijpelijk, vond de Limburgse Kristel. "Laat die foto's zien. Dan weten we in ieder geval dat we die pillen níet moeten gebruiken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden