Het regent ontslagen en topwinsten

Het regent ontslagen en economen spreken over een recessie. Ondertussen boekt het overgrote deel van de bedrijven fraaie winsten, vaak nog hoger dan in het recordjaar 2000.

AMSTERDAM - De malaise in de technologie- en telecomsector wekt de indruk dat de hele economie in het slop zit. Maar in de meeste sectoren gaan de zaken prima. Voeding, bouw en olie-industrie doen het bij uitstek goed.

Deze week maakten de Amerikaanse oliemaatschappijen Exxon Mobil, Chevron en Texaco hun kwartaalcijfers bekend. Exxon behaalde een recordresultaat en ook de andere twee zagen de winst stijgen. Het Brits/Nederlandse Shell boekte in het eerste kwartaal een record en komt volgende week naar verwachting weer met goede cijfers. De productiebeperking waartoe de Opec eerder deze week besloot, zal de olieprijs in de komende tijd ondersteunen.

Veel bedrijven die direct afhankelijk zijn van de kooplust van consumenten, doen het goed. Blijkbaar blijven de klanten komen, ook al tonen de statistieken weinig vertrouwen in de economie en weinig koopbereidheid.

Maar nieuwe auto's worden nog steeds verkocht. Volkswagen maakte gisteren bekend dat de winst in het eerste halfjaar met 30 procent is gestegen. Er werden 2,6 procent meer auto's verkocht dan in het eerste halfjaar van 2000. Ook voor de rest van het jaar verwacht Europa's grootste autoproducent een hoger resultaat.

In Nederland verwachten voedingsbedrijven als Unilever, Heineken en Numico betere cijfers. Unilever, dat volgende week met het halfjaarresultaat komt, denkt dat de jaarwinst met tien procent omhoog gaat. De buitenlandse concurrenten Danone (lichte groei) en Anheuser-Busch (plus tien procent) doen het ook goed.

Winkelbedrijf Ahold, bekend van Albert Heijn, verwacht dat de winst dit jaar met 7,5 procent toeneemt. Ahold wordt nauwelijks getroffen door de economische terugslag in de Verenigde Staten, waar het concern meer dan de helft van zijn inkomsten vandaan haalt. Met concurrent Laurus gaat het niet goed, maar dat is eerder het gevolg van interne problemen dan van zuinige consumenten. Zij zoeken de winkels van onder meer Schuitema en Sligro op, nu de nieuwe Konmar-formule niet aanslaat.

Ook in de bouw wordt nog altijd goed verdiend. Ballast Nedam zag de winst in het eerste halfjaar met 25 procent stijgen, Heijmans met zelfs 35 procent. BAM verwacht dit jaar 40 procent meer te verdienen.

In de financiële sector, waar wel zorgen heersen over leningen aan zwakke bedrijven, zijn de vooruitzichten heel behoorlijk. Aegon, Fortis en ING verwachten dit jaar een winststijging van 10 tot 15 procent. Alleen ABN Amro, verwikkeld in een reorganisatie van de kantoren, doet geen voorspelling.

Slechte vooruitzichten zijn er voor sterk cyclische bedrijven als DSM en Corus. Maar AkzoNobel, dat 2000 banen schrapt, verwacht over dit jaar nog altijd een winst die gelijkblijft.

De tegenvallers blijven beperkt tot de technologie en communicatie. ASML, Océ, Philips, Getronics en KPN zien de resultaten fors terugvallen. Van de beursfondsen verkeert alleen kabelmaatschappij UPC echt in de problemen. Dat bedrijf staat, door een enorme schuldenlast, aan de rand van de financiële afgrond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden