Goede Vrijdag

Het regent coronaklachten bij de digitale klaagmuur

Een klaagmuur van de Christenunie bij hun campagne voor de verkiezingen in 2017. Heeft niet met de inhoud van dit artikel te maken. Beeld Phil Nijhuis
Een klaagmuur van de Christenunie bij hun campagne voor de verkiezingen in 2017. Heeft niet met de inhoud van dit artikel te maken.Beeld Phil Nijhuis

Klachten over de crisis? De Amsterdamse kerk Stroom heeft op Goede Vrijdag een digitale klaagmuur geopend waar mensen kunnen opschrijven hoe irritant ze de coronacrisis vinden.

“Het lijkt wel alsof klagen verboden is, alsof er een morele plicht tot optimisme bestaat, dat we alleen daarmee verder kunnen. Maar er moet eerst ruimte zijn voor klachten. Want hoe ga je om met de hoop van Pasen als we zo in de shit zitten”, zegt Gerko Tempelman, voorganger van Stroom.

Met zijn collega Alexander Noordijk heeft hij daarom een moderne klaagmuur opgetuigd, naar de Klaagmuur in Jeruzalem, waar joden uit de hele wereld al eeuwen hun beklag doen over de val van Jeruzalem.

Single op de bank bij je moeder

Meteen nadat de site www.coronaklaagmuur.nl op Goede Vrijdag werd gelanceerd, stroomden de klachten binnen. ‘Ik verveel me helemaal te pletter en heb nergens zin in’, schrijft iemand – de opmerkingen hoeven niet van een naam te worden voorzien. ‘Ik kan alleen maar zuchten. Zucht, hoelang nog Heer’, schrijft een ander. En: ‘Het is financieel klote door deze kloteregering.’ Of: ‘Single zijn is niet leuk. Weer bij je moeder op de bank zitten is ook niet leuk.’ Enzovoorts en zo verder. De hele dag stromen de klachten binnen.

Nederlanders staan erom bekend een volk van klagen te zijn, noteren Noordijk en Tempelman op de website, maar nu lijkt de hoop te overheersen. Zo ook in het kerkelijk jaar. Pasen is het feest van de opstanding van Jezus uit het graf. Daaruit ontlenen christenen hoop op een betere toekomst, en dat wordt nu als relevanter dan ooit ervaren.

Rampspoed in Bijbelse tijden

Voor de beide Amsterdamse voorgangers gaat die hoop te snel. Ze zijn in de Bijbel gedoken en hebben het boek Klaagliederen erop nageslagen om te zien hoe mensen in die tijd omgingen met rampspoed. “Daar kwamen we veel klagen tegen. Klagen is een kunst. En het is cruciaal in de verwerking van dingen die ons vermogen te boven gaan”, zegt Tempelman. “Eerst klagen, dan hopen, ja, zo kun je onze klaagmuur wel samenvatten.” 

Juist Goede Vrijdag vinden ze een geschikte dag om aandacht te schenken aan de negatieve invloed van de crisis. Op Goede Vrijdag immers wordt het lijden van Christus aan het kruis herdacht. Tempelman: “De christelijke traditie zegt dat als je niet wanhoopt, je nooit echte hoop zult voelen. En daarom is het zo belangrijk om te klagen.”

Lees ook:

Pandemieën horen erbij – en bepalen vaak genoeg de loop van de wereldgeschiedenis

Pandemieën hebben meer dan eens een hoofdrol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Soms met grote gevolgen. ‘Epidemieën leggen zwakten in onze samenlevingen bloot.’

Lofzang op de klaagzang

SP-er Tiers Bakker deed drie jaar geleden zijn beklag over het massatoerisme in Amsterdam. Klagen s niet zuur, klagen is juist goed, zei hij toen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden