Het regende van meet af aan excuses bij de LPF

* Excuses maken behoort inmiddels bij het standaardrepertoire van de Lijst Pim Fortuyn. Al vele keren hebben LPF'ers zich voor hun wilde, ongenuanceerde of kwetsende uitspraken later moeten verontschuldigen. En dat voor een partij die volgens fractievoorzitter Herben mede is opgericht om een eind te maken aan de 'sorry-democratie' die onder Paars was ontstaan.

Het eerste excuus kwam al vlak na de moord op hun leider Pim Fortuyn in mei vorig jaar. De toenmalige partijvoorzitter Langendam zei in Het Parool: 'De kogel kwam van links, niet van rechts'. De uitspraak leidde tot grote woede van andere politici, onder wie toenmalig premier Kok. In een snel uitgegeven verklaring distantieerde het LPF-bestuur zich van de uitspraak en Langendam verklaarde vervolgens dat hij 'excuses aanbiedt aan degenen die zijn woorden hebben opgevat als zou links verantwoordelijk zijn voor de moord op Fortuyn'. De ene ruzie volgt op de andere. Uiteindelijk vertrekt Langendam in juni als voorzitter met het geven van 'oprechte excuses aan alle aanhangers voor de gebrekkige communicatie'. Langendam en Dost krijgen op hun beurt weer publiekelijk excuses aangeboden van Mat Herben. Herben doet dat, omdat kamerlid Ferry Hoogendijk weigert zich te verontschuldigen voor de vergelijking dat de twee net 'beelden van Madame Tussaud' zijn.

In augustus moet Mat Herben als partijleider plaatsmaken voor Harry Wijnschenk. De nieuwe fractievoorzitter begint zijn taak ook met de mededeling dat hij namens de LPF 'excuses wil aanbieden aan het gehele Nederlandse volk voor de onderlinge ruzies en rellen'. Maar de onderlinge strubbelingen gaan door. In oktober moet LPF-kamerlid Alblas van kamervoorzitter Weisglas zijn excuses aanbieden aan de fotograaf die hij een forse klap had gegeven. En eind vorig jaar kwam LPF-minister Nawijn met een soort excuus voor de Tweede Kamer. Tijdens het partijcongres had Nawijn gezegd: 'De Kamer neuzelt maar door' en 'het is daar een groot ritueel'.

De meest recente verspreking is van LPF-kamerlid Van As, op een zonnig terras. Hij heeft het over de 'natte droom van Zalm' en de 'niet stabiele Balkenende'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden