Het regenboogzebrapad moet iedereen veilig naar de kerk krijgen

De Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara in het Brabantse Oudenbosch. Beeld Wikimedia/Johan Bakker
De Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara in het Brabantse Oudenbosch.Beeld Wikimedia/Johan Bakker

Pastoor Maickel Prasing uit Oudenbosch lanceerde dit weekend zijn voorstel om tegenover de basiliek van het Brabantse Oudenbosch een zebrapad in regenboogkleuren aan te laten leggen.

Twee vliegen in één klap, moet Prasing hebben gedacht. Vlieg één: er wordt veel te hard gereden in het Brabantse dorp, en een zebrapad tegenover het indrukwekkende kerkgebouw kan daar hopelijk wat aan veranderen. Vlieg twee: door dat zebrapad in regenboogkleuren te schilderen geeft Prasings kerk het signaal af dat iedereen er gewoon bij hoort in de gemeenschap van Oudenbosch, ongeacht de seksuele geaardheid.

Tijdens de speciale carnavalsmis van afgelopen zondag – met als thema ‘je van je beste kant laten zien’ – introduceerde de pastoor zijn plannen. Die werden volgens Prasing enthousiast ontvangen. “Iedereen is door God gewild”, zegt de pastoor. “En die boodschap wil ik graag uitdragen.”

Prasing schaart zich met zijn initiatief bij rooms-katholieke geestelijken die pleiten voor een andere visie op homoseksualiteit. Hij noemt bijvoorbeeld de Duitse bisschop Overbeck van Essen, die pleit voor het ‘ontpathologiseren’ van homoseksualiteit. ‘Men moet ophouden ze (homoseksuelen, red.) op elke mogelijke manier te discrimineren’, zei Overbeck vorig jaar. Prasing wijst ook op de Belgische kardinaal De Kesel die pleit voor meer rooms-katholieke tolerantie ten opzichte van lhbt’ers.

Prasing ziet in het kerkelijke denken over homoseksualiteit dingen veranderen, zegt hij. Al zullen de traditionele opvattingen over bijvoorbeeld het huwelijk volgens hem niet zomaar verdwijnen. Het is ondenkbaar dat een homopaar over het zebrapad richting de basiliek kan wandelen om zich te laten huwen. “De kerk denkt in eeuwen”, zegt Prasing.

De pastoor is een petitie gestart om het zebrapad verwerkelijkt te krijgen. Die petitie is sinds maandag online te ondertekenen.

Lees ook:

Paus: wie ben ik om homoseksuelen te veroordelen

Paus Franciscus zal homoseksuele priesters niet veroordelen, zei hij een aantal jaren terug. Hiermee kiest hij voor een positievere benadering van homoseksualiteit dan zijn voorganger Benedictus XVI.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden