NieuwsDenemarken

Het regeerakkoord in Denemarken is links en anti-migratie

Mette Frederiksen Beeld AP

Denemarken heeft een nieuwe regering van alleen sociaaldemocraten. Die gaat flink besteden aan onderwijs en zorg, maar blijft een streng immigratiebeleid voeren.

De 41-jarige Mette Frederiksen heeft de buit binnen. Ze wordt de volgende premier van Denemarken. Frederiksen is de leider van de sociaaldemocratische partij, die op 5 juni verkiezingen won. Donderdag zal ze haar minderheidsregering presenteren, bestaand uit uitsluitend ministers en staatssecretarissen van haar eigen partij. Met drie andere partijen uit het linkse spectrum sloot ze dinsdagnacht, na drie weken onderhandelen, een gedoogovereenkomst.

Vandaag zal Frederiksen zichzelf als nieuwe premier presenteren bij de koningin van Denemarken. De huidige premier, Lars Lokke Rasmussen, zal zijn ontslag indienen. Frederiksen zal ook de koningin op de hoogte te stellen van de nieuwe plannen van de Deense regering. Die zijn ambitieus: Denemarken is van plan in Europa het voortouw te nemen als het gaat om klimaatbeleid en wil de eigen uitstoot in 2030 met zeventig procent hebben verminderd.

Een andere koers

De sociaaldemocraten steunen voor hun maatregelen de komende vier jaar op de socialisten, een partij die vergelijkbaar is met de Nederlandse SP. Ook de Deense variant van GroenLinks, de Eenheidspartij, zal steun verlenen, net als de Radikalen – een partij die enigszins lijkt op D66.

Met de komst van deze nieuwe regering is Denemarken het derde Scandinavische land waar de sociaaldemocraten het weer voor het zeggen hebben. Ook in Zweden en in Finland weren in het afgelopen jaar sociaal-democratische regeringen geïnstalleerd.

De Deense sociaaldemocraten zijn sinds Mette Frederiksen vier jaar geleden het roer overnam, een andere koers gaan varen. Vanuit de oppositie steunde de partij een groot scala aan anti-immigratieplannen van de vorige liberale premier, die werd gesteund door de Deense variant van de PVV. Frederiksen is ervan overtuigd dat immigratie een bedreiging is voor haar achterban.

Criminele asielzoekers niet op een eiland

Ook in het verkiezingsprogramma bleven de sociaaldemocraten daarom streng op immigratiegebied. Die nieuwe koers zorgde ervoor dat de linkse gezamenlijk de meerderheid kregen en dat de sociaaldemocraten de grootste partij bleven. Een eerste blik op de 39 pagina’s tellende politieke verklaring die ze samen hebben opgesteld, blijkt dat de andere linkse partijen vooral daarin wijzigingen hebben weten aan te brengen.

Zo gaat de vestiging van criminele asielzoekers op Lindholm, een klein eiland voor de kust, niet door. Ook zullen gezinnen wiens asielverzoek is afgewezen niet langer worden ondergebracht in vertrekcentrum Sjaelsmark, een oude, verveloze kazerne die voor kinderen volstrekt ongeschikt is. Voor hen wordt een nieuw centrum gezocht. Ook wordt het omstreden standpunt van de sociaaldemocraten over bedrijven en instellingen die kampen met personeelsgebrek verzacht. Zij zouden eerst niet buiten de EU op zoeken mogen gaan naar personeel – nu mag dat wel.

Maar op andere punten behoudt het immigratiebeleid zijn scherpe randen. In de Europese Unie wil Denemarken zich bijvoorbeeld wel gaan inzetten voor een andere omgang met vluchtelingen. Ook wil de regering ieder jaar opnieuw bepalen hoeveel buitenlanders het land in mogen. Een komt een quotum aan het aantal asielzoekers, dat kan dalen als er meer gezinsherenigingen zijn dan verwacht.

Frederiksen zei het zo: “Ik ga iets geheel nieuws introduceren in het Deense immigratiebeleid: gezond verstand.”

Ook wil Denemarken na jaren van bezuinigingen nu flink in welzijn investeren. Voor de zorg, onderwijs en de kinderopvang komt flink wat extra geld, opdat ‘Denemarken voor kinderen het beste land wordt om op te groeien’. Het is niet helemaal duidelijk waar dat geld vandaan moet komen .

Lees ook:

De Deense PvdA belooft de grenzen potdicht te maken en de kiezers keren terug.

Mette Frederiksen weet met een hard antimigratiegeluid kiezers terug te trekken naar de Deense sociaal-democratische partij.

Meer dan honderd wetten tegen migranten, en nog is het de Denen niet genoeg

Overal in Europa hebben de sociaal-democraten het moeilijk, maar in Denemarken staan ze onverminderd sterk. Het geheim? Een snoeihard migratiestandpunt. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden