'Het rapport Wilders gaat de eurozone opblazen'

'Werk in uitvoering' tegen de achtergrond van een banier met een euromunt. Beeld ap
'Werk in uitvoering' tegen de achtergrond van een banier met een euromunt.Beeld ap

De publicatie volgt binnen enkele dagen, maar nu al wordt Wilders' onderzoek naar de herinvoering van de gulden het rapport genoemd dat de 'eurozone zal opblazen'. Blogger Ilargi schrijft op The Automatic Earth, een website over de financiële crisis, dat het rapport de lont in het kruitvat kan steken.

Marco Visser

November vorig jaar gaf PVV-leider Geert Wilders het Britse onderzoeksbureau Lombard Street Research de opdracht onderzoek te doen naar de kosten van de euro en de terugkeer naar de gulden. De uitslag zou gezien de reputatie van het onderzoeksbureau al vaststaan, zeiden tegenstanders. Wat betreft de inhoud lijken zij gelijk te krijgen. De eurozone is 'een zelfmoordpact', zei Lombard-directeur Charles Dumas twee weken terug in Londen. Uitspraken die hij deze week in het Algemeen Dagblad kracht bij zette.

Jaarlijks 15 miljard euro zal Nederland moeten betalen aan de zwakke eurolanden. Voor Duitsland loopt de rekening zelfs op naar 60 miljard. "En dat is nog voorzichtig ingeschat,'' zei Dumas in het AD. "Dan moeten Griekenland en Portugal dit jaar uit de euro, waar ik nu vanuit ga." In Londen sprak Dumas al de verwachting uit dat Nederland en Duitsland de eurozone zullen verlaten omdat deze landen blijven opdraaien voor de kosten van de 'Club Med-landen'.

Ilargi verwacht dat de PVV al het mogelijke zal doen om er voor te zorgen dat de uitkomsten van het rapport voldoende media-aandacht krijgt. "En als in Nederland op grote schaal een discussie losbarst over het rapport en de vragen die het oproept, dan kan Duitsland het niet negeren en achter blijven."

Dumas stelt dat de kosten van een terugkeer naar een nationale munt 'reuze meevallen'. De waarschuwingen van onder meer het Centraal Plan Bureau neemt hij bij voorbaat al niet serieus. "Het is net als bij een religie: eerst beloven ze je de hemel en als dat niet werkt dreigen ze met de hel."

Ook Ilargi spreekt de verwachting van een pr-offensief uit. De overheid, Europese Unie en banken zullen er alles aan doen om de cijfers van Lombard te weerleggen. Maar of dit zal helpen? Tot nu toe wisten regeringsleiders de onrust in toom te houden met doemscenario's in het geval de euro zal vallen. Nu een 'gerenommeerd economisch onderzoeksbureau' deze voorspellingen weerspreekt en stelt dat handhaven van de euro de duurste optie is, zal de onrust bij mensen toenemen, zo verwacht Ilargi.

"De regeringen in Berlijn en Den Haag hebben veel uit te leggen. Dat moeten ze doen tegen de achtergrond van (bijna-) mislukte gesprekken over de Griekse schuldsanering, wat hen op zijn minst dwingt om toe te geven dat ze al tientallen miljarden belastinggeld aan Club Med-landen hebben verloren."

Volgens Illargi heeft dit zijn weerslag op het vertrouwen in de politici die verantwoordelijk zijn voor de reddingsoperaties van de euro. "Het is niet alleen het rapport, het is de combinatie van factoren. Het rapport zal slechts de katalysator zijn die het kruitvat opblaast. Het kan een paar maanden duren, maar het zal gebeuren. De naar publiciteit hunkerende vrijbuiters van de PVV die de opdracht gaven zullen daar samen met de anti-eurozone stemmen elders zeker voor zorgen."

In politiek Den Haag zullen de ogen niet alleen gericht zijn op de PVV en hun houding naar de minderheidscoalitie van VVD en CDA, maar ook op de SP. De partij geldt als de voornaamste concurrent van de PVV en ligt vooral sinds zij in de peilingen de grootste is onder een vergrootglas. Wilders probeert de SP neer te zetten als Europese federalisten, iets waar de potentiële aanhang van zowel SP als PVV van gruwen. De SP is kritisch over Europa, maar geen tegenstander van de euro. Bij een afwijzing van het rapport zal Wilders de partij ongetwijfeld in het 'eurofiele kamp' van D66, GroenLinks en PvdA wegzetten.

Naschrift:
In een eerdere versie werd de blognaam Ilargi ten onrechte aan Hugh Hendry gekoppeld. Dit is in een tweede versie gewijzigd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden