Het rapport van Mueller is vernietigend, maar Trump komt er mee weg

Robert Mueller. Beeld AP
Robert Mueller.Beeld AP

Speciaal aanklager Robert Mueller omzeilt in zijn rapport de vraag of Donald Trump strafbaar is.

Bas den Hond

Robert Mueller wil de president van de Verenigde Staten niet formeel beschuldigen van het belemmeren van de rechtsgang. Maar in zijn rapport, dat gisteren grotendeels openbaar werd, dist hij het ene na het andere geval op waarin Donald Trump precies dat lijkt te doen.

Hij komt ermee weg, althans wat Mueller betreft, omdat hij als president toch niet vervolgd zou kunnen worden. Maar vrijpleiten doet de aanklager hem niet. En hij suggereert dat niet een rechter, maar het Congres de instantie is die de door hem vastgestelde feiten moet beoordelen.

Niet loyaal

Mueller werd in 2017 benoemd nadat Trump de directeur van de FBI, James Comey, ontslagen had. Onder diens leiding was de FBI begonnen te onderzoeken of Trump of zijn campagnemedewerkers samenspanden met Rusland, toen dat in 2016 zijn best deed de presidentsverkiezingen ten gunste van Trump te beïnvloeden. De president vond dat Comey niet ‘loyaal’ genoeg was aan hem.

Het ontslag wekte zoveel opschudding dat het ministerie van justitie zich gedwongen voelde een speciale aanklager aan het werk te zetten. Die moest niet alleen de Rusland-connectie, maar ook belemmering van de rechtsgang onderzoeken.

Muellers benoeming werd door Trump als een zware klap ervaren. “O mijn God, dit is vreselijk. Dit is het einde van mijn presidentschap. Ik ben de lul”, zo citeert de aanklager de president uit getuigenverklaringen.
Mueller schrijft in zijn rapport dat hij geen werkelijke samenzwering van de toenmalige presidentskandidaat of zijn medewerkers met de Russen kan bewijzen. Er waren contacten met Russen, en Trump zelf probeerde tot ver in de campagne een overeenkomst te sluiten over een Trump Tower in Moskou. Het lekken van door Russen gestolen e-mails van de Democraten werd blij aanvaard. En over contacten met Russen werd volop gelogen, door de president in toespraken en interviews maar door sommige medewerkers ook tegen de FBI, wat hen gevangenisstraffen opleverde. Toch is samenspanning niet te bewijzen, aldus Mueller.

Impeachment

Het misdrijf ‘belemmering van de rechtsgang’ lijkt betere papieren te hebben. Mueller noemt tien gevallen waarin Trump probeerde in te grijpen in het onderzoek, vooral na de benoeming van de speciale aanklager. Dat Mueller zelf niet tussentijds door Trump ontslagen is, komt alleen doordat de toenmalige hoofdjurist van het Witte Huis, Don McGahn, die opdracht weigerde door te geven aan de minister van justitie. Was dat doorgegaan, dan was er over belemmering van de rechtsgang geen enkele twijfel meer geweest.

En eigenlijk lijkt Mueller die twijfel ook niet echt te hebben. Omdat volgens richtlijnen van het ministerie van justitie een zittende president niet vervolgd kan worden, laat hij in het midden of vervolging anders terecht zou zijn. “Maar”, schrijft hij, “als we na grondig onderzoek van de feiten er vertrouwen in zouden hebben dat de president duidelijk geen belemmering van de rechtsgang had gepleegd, dan zouden we dat zeggen.” En hij meldt voor de volledigheid dat “het Congres de wetten op het gebied van corruptie mag toepassen op corrupte machtsuitoefening van de president.”

Hij kreeg per ommegaande een reactie van Jerry Nadler, de Democratische voorzitter van de commissie voor justitie van het Huis van Afgevaardigden en daarmee degene die het voortouw moet nemen in een eventuele afzettingsprocedure. Nadler noemde Muellers rapport een ‘routekaart’ en wil hem laten getuigen voor zijn commissie. Voor praten over impeachment vond hij het nog te vroeg, maar dat is volgens hem ‘een van de mogelijkheden’.

Lees ook:

Mueller is klaar met zijn rapport, Trump hoopt vrijgepleit te worden

Het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen is klaar. Het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller is in handen van minister van Justitie William Barr.

De dag dat Amerika het Mueller-rapport te zien krijgt, wordt geen mooie dag voor Trump

Het werd als groot nieuws gebracht: juristen die de afgelopen twee jaar werkten onder speciaal aanklager Robert Mueller hebben ernstig de pest in.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden