Het racisme van GroenLinks

Kan iemand jarenlang de meest fantastische leugens rondstrooien zonder ooit ontmaskerd te worden als een fantast, een illusionist, of desnoods een doortrapte leugenaar? Het lijkt me een onmogelijke opgave. Dat vond de minister van buitenlandse zaken, Stikker, ook al. Toen hem eens de vraag werd voorgelegd of prins Bernhard zich aan spionage had schuldig gemaakt, zei hij beslist: 'Nee. Een spion moet kunnen liegen en om goed te liegen moet je fantastisch intelligent zijn. Ik geloof niet dat de prins zich aan spionage schuldig heeft gemaakt.'

Dezer dagen is mijn stelligheid echter aan het wankelen gebracht door wat twee vrouwen naar aanleiding van de affaire-Tara Oedayraj Singh Varma te berde hebben gebracht. Vorige week schreef de cultureel antropoloog Gloria Wekker in de Volkskrant dat Tara behalve een gedreven linkse politica, ook een fantast is, geneigd tot opschepperij en leugenachtigheid. ,,Om zich het hoofd boven water te houden heeft zij een 'methode' gekozen, waarvan ik dacht dat alleen mannelijke Surinaamse politici er het patent op hadden: het big man-syndroom. Dat houdt in je groter voordoen dan je bent: bluffen, met geld strooien, megalomanie, loze beloften doen.''

Ik moest onmiddellijk denken aan het onfortuinlijke PvdA-kamerlid Rozenblad, die krap twintig dagen na zijn beëdiging in 1994 door de mand viel omdat hij zijn cv al te fraai had opgepoetst. Wekker vindt dat partijen hun vertegenwoordigers beter in de gaten moeten houden. Doen zij dat niet, bijvoorbeeld uit angst voor racist uitgemaakt te worden, dan is dat op zichzelf al racistisch. En als Surinaamse vindt ze dat Surinamers op hun beurt hun koloniale erfenis in de vorm van het big man-syndroom overboord moeten zetten.

In NRC Handelsblad pakte de columniste Elsbeth Etty afgelopen zaterdag nog driester uit. In de zomer van 1982 had zij al door dat er een steekje los was aan haar bovenbuurvrouw Varma. Samen met enkele andere vriendinnen van Tara was zij uitgenodigd om een korte vakantie door te brengen in de royale villa van Tara's moeder in Paramaribo. Dat bleek in werkelijkheid een bescheiden huisje te zijn in de wijk Zorg en Hoop. Etty's conclusie: iedereen in haar omgeving moet geweten hebben met een fantast van doen te hebben. GroenLinks heeft dit gedrag echter willens en wetens op de koop toe genomen, omdat de partij goede sier wilde maken met een etnische excuustruus. In de VS noemen ze dit token niggerism. Ik, Etty, noem het gewoon een vorm van racisme.

Kortom, als we de redenering van Wekker en Etty volgen heeft GroenLinks zich schuldig gemaakt aan racisme. En het ergste voor deze partij is misschien nog wel dat er zo op het oog geen speld tussen te krijgen lijkt. Tenminste zolang we aannemen dat men daar moeiteloos in de gaten moet hebben gehad dat Varma aan pseudologia fatastica leed. Misschien, zou je kunnen zeggen, was dat ook wel de reden dat men in 1998 Varma veiligheidshalve als nummer negen op de lijst had gezet; een onverkiesbare plaats, tot bleek dat GroenLinks bij die verkiezingen een klapper maakte en Varma toch nog in de Kamer kwam.

Toch geloof ik niet dat je GroenLinks zo uit de losse pols van racisme kunt beschuldigen. Het zijn zeker geen engelen, maar dit is me al te bar. Aan de andere kant geloof ik ook weer niet dat Tara zo buitensporig intelligent is dat ze de hele club jarenlang voor het lapje heeft kunnen houden. Daar is ze niet doortrapt genoeg voor.

Resteert de constatering dat het in de GroenLinks-fractie aan de nodige collegiale verhoudingen schort. Kennelijk laat men elkaar daar maar wat aanmodderen, zodat men zelfs niet in de gaten had hoe een collega langzaam maar zeker verstrikt raakte in haar leugens tot ze ten slotte geen andere uitweg meer zag dan een dodelijke ziekte voor te wenden. GroenLinks beschikt over de empathie van een ijskonijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden