Het raadslid Pfrommer gaat met commerciële schaatsploeg in zee

BUSSUM (ANP) - Thuis achter de geraniums had Leen Pfrommer het al gauw gezien. De 62-jarige schaatstrainer twijfelde dan ook geen moment toen het bedrijf Unit 4 hem benaderde. In een commerciële ploeg gaat hij vier rijders (Kevin Overland, Andre Zonderland en Brigt en Bjarne Rykkje) en twee rijdsters (Sandra 't Hart en Dianne Kootstra) klaarstomen voor de Olympische Spelen van 2002 in Salt Lake City.

“Ik kan het schaatsen nog niet missen. Zolang ik het fysiek allemaal nog aankan, zie ik niet in waarom ik moet stoppen”, zei Pfrommer bij de presentatie van zijn ploeg.

Vlak voor de Spelen in Nagano kreeg de voormalig bondscoach van de KNSB het aanbod van Unit 4, voormalig geldschieter van Falko Zandstra, en subsponsor IBM. Het onlangs gekozen VVD-raadslid in Ermelo voelde wel wat voor een commercieel avontuur op voorwaarde dat hij inspraak had in de samenstelling van de ploeg. Budgettair gezien kon Pfrommer kiezen tussen twee toppers of een aantal jonge talentvolle schaatsers. Hij besloot tot het laatste. “Werken met jonge rijders is voor mij een uitdaging”, aldus Pfrommer, die eerder aanbiedingen uit Noorwegen en Duitsland afwees.

Unit 4 heeft een sponsorcontract voor vier jaar afgesloten. Pfrommer en de rijders hebben voor twee jaar getekend met een optie voor nog twee. De trainer: “Een schaatser moet twee seizoenen de tijd krijgen, maar als het echt niet gaat, hebben we de mogelijkheid de samenwerking te beëindigen. Na die periode kan een rijder ook voor iets anders kiezen. Maar het gaat uiteindelijk om de Spelen.”

Pfrommer koos hij aanvankelijk ook voor Marianne Timmer. Na haar twee gouden medailles viel ze af. “Financieel zou ze een stap terugdoen als ze bij deze ploeg zou komen. Als we aan haar eisen hadden voldaan, hadden er scheve verhoudingen ontstaan. Jelmer Beulenkamp stond ook op mijn lijstje, maar ik wil zijn overgang naar de kernploeg niet in de weg staan.”

Met Timmers vriend Kevin Overland heeft Unit 4 toch een olympische medaillewinnaar (brons op de 500 meter) in het team. Met 23 jaar is hij de oudste in de ploeg en stond vorig seizoen ook al onder contract bij de sponsor.

Ondanks zijn gedwongen vertrek bij de KNSB - hij moest plaats maken voor Peter Müller - verwacht Pfrommer medewerking van de bond. Tijdens de wedstrijden wil hij zijn pupillen zelf coachen. “Wat dat betreft heeft Rintje Ritsma voor zijn ploeg al veel baanbrekend werk verricht. Wopke de Vegt mag hem ook overal begeleiden, dus ik zie niet in waarom ik dat niet mag. Met de Canadezen en de Noren heb ik daar al afspraken over gemaakt.”

Pfrommer coach heeft de trainingen zo geprogrammeerd dat hij ze kan combineren met zijn werk als raadslid. “Misschien dat ik één vergadering zal missen. Overdag heb ik alle tijd de stukken door te nemen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden