Het probleem van Marseille:drugs

Crisisberaad over situatie in tweede stad van Frankrijk

Mexicaanse toestanden zijn het. Zo hevig is de drugsoorlog in het noorden van Marseille, dat deelraadburgemeester Samia Ghali roept om inzet van het leger. Vandaag houdt de regering crisisberaad over Frankrijks tweede stad; premier Jean-Marc Ayrault heeft een speciale vergadering belegd om te reageren op de hartekreet van Ghali.

Directe aanleiding was de negentiende moord in het drugscircuit dit jaar: drugsbaas Walid Marzouki (25) stond vorige week voor een stoplicht in een auto toen hij volgens de politie 'uiteen werd gereten' door dertig kogels uit een kalasjnikov.

"De dealers moeten worden ontwapend", zei de 44-jarige socialiste Ghali, die zelf opgroeide in een van de beroerdste buurten van Marseille-Noord. "Daarna kan het leger de wegen naar de wijken afsluiten met checkpoints om de klanten die voor drugs komen tegen te houden."

Ghali, die zegt dat ze sommige recent gedode caïds (drugsbazen) geboren zag worden, meent dat het geen zin heeft de politie op dealers af te sturen, zoals nu dagelijks gebeurt. De plek die zij na hun arrestatie achterlaten, is de volgende dag bezet door een ander.

Marseille heeft een lange traditie op het gebied van de georganiseerde misdaad, afrekeningen zijn niets nieuws. Zoals in de jaren zeventig toen de stad een belangrijke schakel was in de heroïnehandel richting de VS. Het verschil met de tijd van 'The French Connection' is dat de huidige generatie 'neo-gangsters' vaak van Noord-Afrikaanse origine is, vooral handelt in cannabis en hele buurten in een greep houdt. Ghali: "Caïds zijn in sommige wijken de belangrijkste werkgever, hele families leven van de drugshandel."

De reacties op Ghali's suggestie - die haar ambities om in 2014 een gooi te doen naar het stadhuis niet verbergt - waren unaniem negatief. De rechtse burgemeester van de stad, Jean-Claude Gaudin, wees er op dat Marseille geen Rio de Janeiro is. "Er zijn hier mensen die werken en die hebben meer dan genoeg van de manier waarop Marseille er altijd vanaf komt in de media."

Ook minister van binnenlandse zaken Manuel Valls en president François Hollande wezen de ideeën van Ghali haastig van de hand. "Er is geen sprake van dat het leger in actie komt", zei Valls die wil bewijzen dat links niet hetzelfde is als slap wanneer het om criminaliteit gaat. "We moeten het probleem bij de wortel aanpakken."

Dat laatste klinkt even kordaat als mistig. De vergadering van vandaag, met Valls en zijn collega's van onder andere onderwijs, justitie en grote stedenbeleid, is een pr-operatie, zegt bijvoorbeeld burgemeester Gaudin. "De socialisten hebben Marseille eerder driehonderd man extra politie beloofd. Pas als die er ook echt komen, hebben we er iets aan."

Minister Valls van binnenlandse zaken riep Marseille-Noord onlangs uit tot een van de eerste vijftien veiligheidsprioriteitszones. Maar wat Gaudin betreft wordt de hele stad zo'n zone. Nu krijgen alleen de stadsdelen met een links bestuur die status, klaagde hij zaterdag in de krant Le Figaro. Terwijl in het welvarender zuiden van Marseille ook moorden zijn gepleegd.

In het centrum zijn ondertussen 'kettingrukkers' actief die het voorzien hebben op het goud om de hals van Marseillaises en toeristen. Een ware plaag: de politie telt vijf tot zes gevallen per dag.

Volgens Samia Ghali is het uitroepen van Marseille-Noord tot prioriteitszone een eerste stap. "Ik wilde vooral de aandacht op mijn stad vestigen. We hebben veel meer middelen nodig. Meer politie, maar ook meer inspanningen op het gebied van openbaar vervoer en sociale menging."

'Ontwapen de dealers'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden