Het probleem van HGC? 'Gewoon geen vorm'

WASSENAAR - Door 'uit' met 2-0 van HGC te winnen heeft Amsterdam de bekende grote stap voorwaarts gezet in de richting van het landskampioenschap hockey, het eerste sinds 1991. Op papier althans, want de praktijk in de play-offs van de hoofdklasse vrouwen leert dit jaar het tegendeel.

De Wassenaarse coach Kevin Knapp klampte zich gretig vast aan die strohalm. Met een tweede en eventueel derde wedstrijd in het Wagenerstadion in Amstelveen is HGC eigenlijk bevoordeeld, zo wilde hij zijn gehoor haast doen geloven. Knapp moest op de 'Roggewoning', in het Pinksterweekeinde het decor van een dubbel Europa Cup 1-toernooi (met de mannen én vrouwen van HGC), de moed er wel in houden. De (nog) regerende landskampioen was een karikatuur van een elftal dat in de finale over twee gewonnen wedstrijden nooit ten onder zal gaan aan lethargie, gebrek aan strijdlust en gemis aan raffinement. “Het was een waardeloos gespeelde wedstrijd,” wond Knapp er geen doekjes om. “De oorzaak? Nee, niet de druk om weer kampioen te worden. Ook niet de Europa Cup. Die interesseert me nu nog geen hol. Het is gewoon een kwestie van geen vorm hebben.”

Vorm is een raar, vaak ongrijpbaar fenomeen in de topsport. Mochten de speelsters van HGC fysiek te zwaar zijn belast, dan gold dat ook voor het beduidend frissere en veel meer gedreven hockeyende Amsterdam. Ze verkeerden in een dip - onverklaarbaar voor Knapp, die in de wedstrijdbespreking geen enkel signaal had ontvangen dat zijn ploeg een verloren middag tegemoet ging - maar denken er ook snel weer uit te geraken. Een paar dagen geleden speelde HGC uit tegen Kampong immers nog de beste wedstrijd van het seizoen. “Daarom maak ik me geen zorgen nu het een dag niet liep.”

HGC kreeg van Amsterdam een compleet cursuspakket hockey cadeau. Door de tegenstander vanaf het eerste ogenblik vast te zetten, trok de nummer één van de reguliere competitie prompt de angel uit het zwalkende HGC. De Wassenaarsters waren bij spelhervattingen altijd fracties van seconden te laat bij de bal, meden het persoonlijke duel, kwamen nauwelijks aan aanvallen toe en versierden zodoende ook geen strafcorners. Ja, pas drie in de laatste tien minuten, toen Amsterdam al niet meer verbleekte bij het schijnoffensief. Carole Thate, Mieketine Wouters en de Nieuw-Zeelandse Anna Lawrence waren inspirerende cursusleidsters, maar de Teleac-uitzending werd, zoals gezegd, niet opgepikt door de HGC'sters. De eerste helft kwam de thuisclub schadevrij door, al was het wellicht beter geweest dat ze in die periode op een overbrugbare achterstand was komen te staan. Dan was de noodkreet van Knapp misschien wel verhoord. Nu handelde Amsterdam na rust de zaken geroutineerd af. Uit een door Frederiek Grijpma bedachte 'haringtruc' (copyright coach Carina Benninga, een cornervariant uit het pre-kunstgrastijdperk) en een strafbal van Thate werd het 0-2.

Het houden van een peptalk is overigens een kunstvorm op zich. In de halve finales van de play-offs (tegen Laren) zat Amsterdam niet in een eendagscrisis, maar echt verheffend was de eerste wedstrijd (uit) evenmin. Via strafballen trok de ploeg van Benninga toch de winst naar zich toe. Tevredenheid streed bij de coach niet eens om ergernis. “Integendeel, ik was allesbehalve content, en dat heb ik mijn speelsters duidelijk gemaakt. Ik heb ze toen iets te hard aangepakt, met als gevolg dat we de tweede wedstrijd thuis kansloos verloren. Ik ben iets te gedreven voor een ploeg die pas voor het eerst bij elkaar is en voor het eerst sinds 1992-'93 weer om de titel speelt. Daar heb ik van geleerd. Je moet goed communiceren, je dus verplaatsen in de gedachtenwereld van het team.”

Benninga leerde snel. In de derde wedstrijd, afgelopen zondag, kleineerde Amsterdam Laren. HGC bereikte de eindstrijd door twee keer bij Kampong te winnen. In de 'normale' competitie speelden de twee finalisten in Wassenaar gelijk. In Amstelveen was HGC de betere ploeg, hetgeen Knapp sterkt in diens vertrouwen in de goede afloop. Het is voor hem te hopen dat hij zijn ergernis op een minder 'dodelijke' manier ventileert dan Benninga een week geleden in de kleedkamer van Amsterdam. Op het spel van HGC van gisteren was beduidend meer aan te merken. Knapp: “We straalden niets uit. De inzet was onvoldoende. Het is een slechte zaak dat een ploeg in de finale niet vanaf de eerste seconde scherp is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden