TV-recensie

Het probleem van dit seizoen Boer zoekt Vrouw? De boeren

Beeld Boer Zoekt Vrouw

Terwijl Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen Pauw en Arjen Lubach met hun programma’s weer helemaal op stoom zijn, lijkt Hilversum voor de rest een beetje te miezeren. 

Nieuwe formats van SBS en RTL slaan niet aan en ook bij de programma’s van de NPO ontbreekt het wat aan lef, energie en warmte. Zelfs ‘Boer zoekt Vrouw’ (KRO-Ncrv), dat ons altijd zo knus de herfst in leidt, heeft iets wrangs dit jaar. Hoe kan dat toch?

Tijd voor een BZV-tussenevaluatie. De ophef rond de zakelijke belangen van Yvon Jaspers speelde nog niet rond de opnamen, en de presentatrice zelf doet het weer warm en betrokken, dus aan haar ligt het niet direct. Het lijkt dit jaar aan de boeren te liggen. De vraag is in hoeverre een redactie hun gedrag kan sturen.

Bij bloemkweker Jaap gaat het nog. Die heeft persoonlijke gesprekjes met zijn twee vrouwen, al spelen die zich af tussen de snelweg, de vliegtuigen en windmolens die zijn bedrijf omringen. Maar goed, zijn dames poken tenminste subtiel het vuurtje bij hem op en hij beantwoordt het met een sessie dicht tegen elkaar aanzitten op de bank.

Twinkeling

Daar zou akkerbouwer Wim, met dat heerlijk open gezicht, nog van kunnen leren. Zo open blijkt hij niet. Hij grossiert in neutraal gezellig doen zonder oogcontact te zoeken. Zijn meisjes knappen op hem af; je ziet de twinkeling in hun ogen wegzakken.

Beeld Boer zoekt Vrouw

Bij champignonkweker Michelle is het ook zoeken naar het energielek. Ze leek zo’n vurige meid maar lacht alles wat dichtbij komt weg, haar mannen met de vele taakjes achterlatend. Wanneer zien we van haar eens een gespreksopening komen, een hand op een sterke schouder, een knipoog of ander blijk van waardering? Anders blijven die mannen ook maar liggen wachten.

Helaas is de rolverdeling in het programma zo dat zíj actief de keuze moet maken, en niet zelf kan liggen wachten tot ze versierd wordt, wat zij doet. Ik zie trouwens al vaker dat het format bij een vrouwelijke boer met mannen die om haar moeten strijden, niet zo lekker werkt. Die mannen schikken zich niet zo soepel in hun rol binnen de harem. Ze maken het minder gezellig in de groep dan vrouwen doen, en worden er apathisch van.

Zelfs bij paardenfokster Steffi, waar het toch wel wat zindert, houden haar jongens het niet leuk met elkaar. Roel stuurt concurrent Harrold letterlijk weg om elders sterke koffie te zetten voor bij zíjn toetje. Op zich goed dat het programma genderneutraliteit en emancipatie stimuleert, maar de onderhuidse dynamiek werkt niet mee.

Burn-out

Veehouder Marnix spant de kroon in ongemakkelijk gastheerschap. Hij is ronduit vijandig in zijn gesprekjes, zoals bij Willemijn. Zij komt net uit een burn-out, en daar zou hij toch lief naar kunnen informeren. Maar nee, hij geeft haar een trap na. Ze is in zijn optiek niet klaar voor dit avontuur met hem. Klopt ergens ook: zij is kwetsbaar en bij hem moet je gewapend blijven. Hij gooit rustig van achteren een hele emmer koud water over een dame heen. Nee Marnix, een straaltje tuinslang is leuk, maar dit is pestkoppengedrag.

In een seizoen als dit hoop je dat íemand het ongemak wegstrijkt, of op zijn minst ter sprake brengt. Dat doet Yvon Jaspers niet zo veel, maar ik betwijfel of meer interventie iets uithaalt. Ik houd mijn hart vast voor de citytrips.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Al hun vorige columns leest u hier. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden