null Beeld
Beeld

Commentaar

Het pijnlijke politieke theater in de VS

Krachtiger kan de splijtende verdeeldheid in de Amerikaanse politiek niet worden verbeeld. Door de jaarlijkse toespraak van president Donald Trump achter zijn rug aan stukken te scheuren, toonde de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi totale minachting voor de woorden van het staatshoofd. Waar ze achteraf nog aan toevoegde dat dit wel de meest beleefde handeling was in het rijtje dat ze had overwogen.

Het is zonder meer een dieptepunt. Dat de Democraten onder leiding van Pelosi de Republikeinse president hebben geprobeerd af te zetten – een poging die vannacht zonder resultaat ten einde kwam – illustreerde al eerder de staat van oorlog tussen beide partijen. En ook Trump heeft zich niet onbetuigd gelaten. Pelosi omschrijft hij systematisch als ‘gekke Nancy’, haar uitgestoken hand voorafgaand aan zijn jaarrede negeerde hij ogenschijnlijk compleet.

De omgangsvormen zijn zoek, de gezamenlijkheid is verdwenen. Hoogstens over investeringen in de verwaarloosde infrastructuur van de VS zijn ze het eens. Het land functioneert door, de economie blijft sterk, de werkloosheid laag. Maar een gedeelde visie op de toekomst van het – nog steeds – machtigste land op aarde ontbreekt in de Amerikaanse politiek ten enenmale.

Aanhoudende grofheid in politieke arena

Er waren overigens zeer goede redenen voor de afzettingsprocedure tegen Trump. Alles wijst erop dat hij met het chanteren van Oekraïne misbruik heeft gemaakt van zijn machtspositie om zijn kansen op herverkiezing te vergroten. Dat de procedure kansloos was omdat de Republikeinen hem toch niet zouden laten vallen, doet daar niets aan af. Maar de aanhoudende grofheid in de Amerikaanse politieke arena belemmert de aanpak van echte problemen in de VS, zoals de voor velen onbereikbare gezondheidszorg, de gevolgen van illegale migratie, het geweld en wapenbezit, de schurende armoede onder delen van de bevolking, en de enorme macht van techbedrijven. Soms nemen deelstaten het beleid over – zoals bij klimaatbeleid – maar dat kan de enige oplossing niet zijn.

Daarbij: hoe kan na de taferelen bij de State of the Union een Amerikaanse kiezer nog respect hebben voor het Congres, of voor het presidentschap? Ook de valse start van de Democraten in Iowa, waar de uitslagen door technisch falen uitbleven, draagt aan dat respect helaas niet bij. Hoongelach van Trump volgde, terwijl een goed functionerende voorverkiezing van de oppositie ook in het belang is van het land als geheel – iets waar een staatshoofd oog voor zou moeten houden. Als de statuur van de politieke instituties zo wordt aangetast als nu ­gebeurt in de VS is dat zorgwekkend. Niet alleen voor de belangrijkste democratie van de wereld zelf.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:

Trump hamert op economische vooruitgang in State of the Union-toespraak, Pelosi verscheurt speech

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn jaarlijkse State of the Union-toespraak gebruikt om vooral zijn economische resultaten van de afgelopen jaren te benadrukken. Hij zei dat het land er beter voorstaat dan ooit tevoren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden