Commentaar

Het pensioenakkoord is een bittere pil, die wel geslikt moet worden

Beeld ANP

Het pensioenakkoord tussen de organisaties van werkgevers en werknemers is eigenlijk een heel vreemd akkoord. 

Twee partijen worden het met elkaar eens en besluiten dat een derde partij het dient te betalen. Met daarbij vervolgens ook nog eens de mededeling dat het voor die derde partij slikken of stikken is. De bittere pil dient in zijn geheel en ongewijzigd te worden doorgeslikt anders is er helemaal geen pil meer.

De overheid mag betalen voor het akkoord tussen werkgevers en werknemers over uitstel van de tweede verhoging van de AOW-leeftijd met vier jaar. Volgens cijfers van het ministerie van sociale zaken kost elke maand uitstel van die tweede verhoging, die ervoor zorgde dat de AOW-leeftijd al in 2021 op 67 jaar kwam te liggen, zeventig miljoen euro. Met vier jaar uitstel is met andere woorden ruim 3,3 miljard euro gemoeid.

Een dergelijke voorstelling van zaken is echter wel erg eenzijdig. Als er helemaal niets gebeurt rond AOW en aanvullende pensioenen komt een heuse pensioencrisis gevaarlijk dichtbij. Minister Wouter Koolmees van sociale zaken kan daar niet ingrijpen zonder de medewerking van werkgevers en werknemers. Elke euro die in een pensioenfonds wordt gestopt voor de opbouw van een aanvullend pensioen is immers van de werkgever en zijn werknemer. Koolmees kan randvoorwaarden stellen, maar uiteindelijk heeft hij over die centen niets te zeggen.

De minister heeft afspraken tussen de sociale partners met andere woorden hard nodig. En die krijgt hij voor een groot deel, ook rond een versobering van het aanvullende pensioen, door het risico op tegenvallende beleggingen meer bij de pensioengerechtigde te leggen.

Ook de afspraak dat zelfstandigen zonder personeel een pensioen moeten gaan opbouwen en dat daarvoor voorzieningen moeten worden getroffen, is een goede.

De afweging wordt dan dus of al dat goeds een investering van ruim drie miljard euro vergoedt. Dan moet wel worden meegewogen dat het uitstel alleen profijt oplevert voor een beperkte groep mensen, die nu al ouder is dan zestig jaar. In wezen wordt niet meer gedaan dan de Nederlander meer tijd gunnen te wennen aan het idee dat de AOW-leeftijd echt verder omhoog moet. Voor mensen met een zwaar beroep, die echt geholpen zouden zijn met een eerdere AOW-leeftijd, biedt dit over vier jaar geen soelaas.

Het is tegelijkertijd duidelijk dat het onmogelijk is in de wet aan te geven wat nu zware beroepen zijn en wat niet. Ook sociale partners weten daarvoor geen oplossing. Daarom, alles afwegende en met een scherp oog voor de bezwaren, dient het oordeel over dit akkoord toch positief te zijn.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook: Werkgevers en vakbonden dicht bij een akkoord over pensioenstelsel

Werkgevers en vakcentrales zijn dicht bij een akkoord over een nieuw pensioenstelsel. Dat zal niet voor niets zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden